Home
Svijet
Fotografija: Twitter

Ispred izraelske ambasade u Washingtonu DC, Aaron Bushnell, aktivni pripadnik američkih zračnih snaga (USAF), zapalio se.

Glasnogovornica USAF-a, Rose Riley, potvrdila je medijima u nedjelju da je prosvjednik prije javne identifikacije bio aktivni pilot.

Neovisna novinarka Talia Jane kasnije je objavila da je pripadnik USAF-a odjeven u uniformu “podlegao ozljedama”.

Vlasti se još nisu službeno oglasile.

Ko je Aaron Bushnell?

Aaron Bushnell bio je aktivni pripadnik američkih zračnih snaga kao softverski inženjer i student koji je pohađao diplomu softverskog inženjerstva na Sveučilištu Western Governor's, prema njegovom računu na LinkedInu.

Bushnell je započeo svoju karijeru u Zračnim snagama Sjedinjenih Država u decembru 2019. kao član Programa odgođenog ulaska u Zračne snage. Kasnije je završio osnovnu i tehničku obuku koja je započela u maju 2020.

Nakon što je prošao obuku za tehničara za klijentske sustave i educiran o kibernetičkoj sigurnosti, Bushnell je diplomirao kao vrhunski i najbolji u klasi u novembru 2020.

Radio je dvije godine i tri mjeseca u odjelu za praćenje i nadzor IT infrastrukture, a kasnije je radio kao DevOps inženjer za USAF, sa sjedištem u San Antoniju, Texas, SAD.

Dana 25. februara, Bushnell je uživo prenosio video na društvenim mrežama u kojem navodi da više neće biti “suučesnik u genocidu”.

Zatim se zapalio u znak protesta protiv uloge SAD-a u izraelskom “genocidu” u Gazi.

Počeo je svoje riječi s: “Ja sam aktivni član Zračnih snaga Sjedinjenih Država. I više neću sudjelovati u genocidu.”

“Upustit ću se u ekstremni čin prosvjeda. Ali u usporedbi s onim što ljudi doživljavaju u Palestini od strane svojih kolonizatora – to uopće nije ekstremno”, rekao je.

“Ovo je ono što je naša vladajuća klasa odlučila da je normalno”, dodao je.

Zatim je spustio kameru i smjestio se ispred vrata. Polio se zapaljivom tekućinom i uzviknuo: “Oslobodite Palestinu”, a kanister u kojem je bila zapaljiva tekućina bacio je sa strane.

Službenik osiguranja prišao je Bushnellu i upitao ga: “Mogu li vam pomoći?” ali je ostao bez odgovora. Bushnell se zatim zapalio i vrištao “Oslobodite Palestinu”. Potom se od bolova i teških ozljeda srušio na pod.

Snimljena su dva policajca kako prilaze mjestu događaja dok je jedan od njih uperio pištolj u Bushnella, koji je s teškim ozljedama i bez svijesti ležao na tlu.

Drugi je policajac upotrijebio aparate za gašenje požara na Bushnellu i uspio je ugasiti plamen.