Home » Američki senatori dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini, otići će i u Srebrenicu
BiH Top

Američki senatori dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini, otići će i u Srebrenicu

Foto: EPA-EFE

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu je objavila kako će naredne sedmice u posjetu Bosni i Hercegovini stići američki senatori Peter Welch i Jeanne Shaheen.

“Senatori Jeanne Shaheen i Peter Welch doputovat će u Bosnu i Hercegovinu, u sklopu većeg putovanja po Zapadnom Balkanu. Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, senatori planiraju posjetiti Memorijalni centar Srebrenica Potočari, potvrđujući privrženost Sjedinjenih Država sjećanju i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici”, naveli su iz Ambasade.

Navodi se da senatori također planiraju sastati s visokim dužnosnicima EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu i prisustvovati Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji.

“Ova posjeta naglašava kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, poručili su iz ambasade.

Jeanne Shaheen je senatorica iz New Hampshite, ujedno je i prva žena u historiji SAD-a koja je bila guvernerka savezne države, a zatim i članica Senata. U Senat je prvi put izabrana 2009. godine.

Peter Welch je santor iz Vermonta i u senat je prvi put izabran ove godine. Kao i Shaheen član je Demokratske stranke.

klix.ba