Home » 48 Palestinaca iz Gaze koje je Izrael mučio do smrti
Svijet

48 Palestinaca iz Gaze koje je Izrael mučio do smrti

Palestinski zatvorenici dovedeni su u bolnicu Abu Youssef Al-Najjar u Rafahu na jugu Gaze zbog torture koju su nad njima podvrgnule izraelske snage u nehumanim uvjetima [Firas Al-Shaer]

Četrdeset osam palestinskih zatvorenika iz Gaze mučeno je do smrti dok ih je držala u pritvoru izraelska vojska, izvijestio je Haaretz . Vojska navodno provodi kriminalističku istragu smrti.

Novine su citirale vojni izvor koji je rekao da je 36 žrtava umrlo u pritvorskom centru Sde Teiman koji je vojska uspostavila u pustinji posebno za zatvorenike iz Gaze.

Drugih dvanaest zatvorenika suočilo se sa okolnostima zatvaranja koje su dovele do njihove smrti, uključujući ekstremnu iscrpljenost, psihološki pritisak i fizičko mučenje u drugim pritvorskim centrima koje je uspostavila vojska unutar Gaze prije nego što su prebačeni u zatvore unutar Izraela.

Prema Haaretzu , vojna policija pokrenula je desetke kaznenih istraga koje pokrivaju ponašanje vojnika, uključujući slučajeve koji uključuju sumnju na pljačku, krađu oružja, nasilje i neposlušnost. Međutim, još uvijek nisu podignute optužnice u slučajevima ubistva Palestinaca u pritvoru.

U međuvremenu, izjava vladinog Ureda za medije u Gazi pokazala je da je izraelska vojska uhapsila oko 5.000 Palestinaca iz enklave od početka svog nemilosrdnog rata na opkoljenom Pojasu. Sudbina mnogih od njih i uvjeti u pritvoru još uvijek nisu poznati.

Nakon što je 27. oktobra prošle godine započela kopnenu invaziju na Gazu, izraelska vojska podijelila je palestinski teritorij na 2.300 “sigurnosnih zona” s ciljem strože kontrole nad ulazima i izlazima iz svih područja. Na zone je nametnuta čvrsta opsada, korištenjem zračnih snaga i dronova koji pucaju na svaki pokretni objekt na vidiku.

Vojska postavlja pokretne kontrolne punktove poznate kao “hodnici” kroz koje građani prolaze nakon što ih pregledaju “gotovo gole”, a zatim posebno odabire mladiće za ispitivanje. S obje strane kontrolnih tačaka, vojska je uspostavila mjesta za privremeni pritvor, uključujući školska dvorišta, bolnice ili nogometna igrališta, kako bi se zatvorenici odvojili na muškarce i žene, uz rutinski degradirajući i ponižavajući tretman.

Psihološki rat protiv zatvorenika također je rutina, navodi se, pri čemu se oni potpuno izoliraju od okoline. Također se koriste kao živi štitovi ispred vojnih konvoja u pokušaju da se obeshrabre palestinske grupe otpora da ih gađaju. Kaže se da su zatvorenici bili prisiljeni ostati u “čučećem” položaju duge sate, s lisicama na rukama i povezima preko očiju, bez obzira na njihovu dob ili zdravstveno stanje.