Home » Jemen izveo napade na Eilat u odgovoru na sinoćnji izraelski napad
Svijet

Jemen izveo napade na Eilat u odgovoru na sinoćnji izraelski napad

Jemenske oružane snage saopštile su da su balističkim projektilima gađale lučki grad Eilat na jugu teritorija koje su pod okupacijom Izraela, kao i američko i izraelsko plovilo u Crvenom moru nakon napada tog režima na Jemen koji se dogodio sinoć.

Glasnogovornik jemenskih snaga, brigadni general Yahya Saree, objavio je u nedjelju da su te snage izvele konkretnu vojnu operaciju protiv važnih ciljeva u području Umm al-Rashrash (Eilat) „s brojnim balističkim projektilima i da je operacija uspješno postigla svoje ciljeve .”

Saree je također rekao da su pomorske i raketne jedinice Oružanih snaga Jemena izvele zajedničku vojnu operaciju ciljajući američki brod “Pumba” u Crvenom moru s brojnim balističkim projektilima i bespilotnim letjelicama.

“Oružane snage Jemena potvrđuju svoje puno pravo da brane voljeni Jemen od američko-britanske agresije, kao i od izraelske agresije, i da ova agresija neće odvratiti veliki Jemen od čvrstog stava prema ugnjetavanju palestinskog naroda”, rekao je portparol.

Saree je podvukao da će jemenske snage nastaviti svoje pomorske operacije protiv izraelskih, američkih i britanskih brodova ili onih koji idu u izraelske luke sve dok agresija režima ne prestane i opsada palestinskog naroda u Pojasu Gaze ne bude ukinuta.

Izraelski ratni avioni gađali su u subotu civilne objekte u zapadnoj jemenskoj pokrajini Al-Hudeida, ubivši tri osobe i ranivši više od 80.

U smjelom napadu u petak, jemenske snage napale su bespilotnom letjelicom rano u petak na područje u blizini američkog konzularnog objekta u Tel Avivu, ubivši jednu osobu i ranivši 10 drugih, jer izraelska protivvazdušna odbrana nije uspjela presresti bespilotnu letjelicu.