Home » Tala, 9-godišnja djevojčica s ružičastim koturaljkama ubijena u izraelskom bombardiranju
Svijet

Tala, 9-godišnja djevojčica s ružičastim koturaljkama ubijena u izraelskom bombardiranju

Autor: Humaira Ahad

Devetogodišnja Tala bila je poznata po svojim prekrasnim ružičastim koturaljkama. Postali su dio njezina identiteta. I kako je sudbina htjela, prepoznali su je po istim koturaljkama nakon što su je ubile izraelske okupacijske snage.

Malena Palestinka nosila ih je čak i dok je njeno beživotno tijelo ležalo na bolničkom krevetu u gradu Gazi.

“Kupio sam joj ove koturaljke prije otprilike dvije godine. Nikada nisam mogao zamisliti da će biti ubijena dok ih je nosila, citirao je Hussam Abu Ajwa, Talin ožalošćeni otac dok je oplakivao tragičan gubitak svoje preslatke kćeri.

Dana 4. septembra, Tala je preklinjala svoju majku, Hadeel Doulu, da joj dopusti da se igra izvan njihove kuće s djecom iz susjedstva.

Budući da je Izrael nemilosrdno i neselektivno bombardirao opkoljeno područje, Talina majka je razumljivo bila zabrinuta za svoju sigurnost. Isprva je odbila, ali nakon uvjeravanja od strane majke jednog od Talinih prijatelja, nevoljko je popustila.

Tala je bila presretna i brzo je istrčala ispred svoje kuće kako bi se pridružila svojim prijateljima. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije, zaglušujući zvukovi izraelskih bombi potresli su cijelu stambenu četvrt HizrAllaha u gradu Gazi.

Doulu je uhvatila panika kad je shvatila da je njezina mala kći vani usred haosa.

Izrael je bombardirao općinski park pored zgrade HizrAllaha gdje su živjeli Tala i njena porodica. Usred haosa i meteža, Talini očajni roditelji mahnito su je tražili.

“Nisam mogao ništa vidjeti; cijelo je područje bilo prekriveno dimom. Tražio sam posvuda i kretao se s mjesta na mjesto kad sam konačno ugledao njezine ružičaste koturaljke. Prepoznao sam je po koturaljkama – rekao je  otac nakon incidenta.


“Kad sam stigao do Tale, našao sam je kako leži na zemlji, udišući posljednji put.”

Roditelji su Talu odmah odvezli u baptističku bolnicu Al Ahli.

“Bila je još živa kad sam je nosio, ali ozljede su joj bile teške. Šrapneli su joj probili vrat, prerezali veliku venu i izazvali veliko krvarenje. Odjeća joj je bila natopljena krvlju”, dodao je Abu Ajwa.

Unatoč svim naporima liječnika, Tala je podlegla ozljedama, ostavivši roditelje u stanju potištenosti i bespomoćnosti.

“Pratili su joj krvni tlak i otkucaje srca. Tlak joj je pao sa 120 na 10 u nekoliko minuta. Tada sam znao da je nema”, rekao je Abu Ajwa, opisujući trenutak kada je shvatio da mu je kći podlegla povredama.

Talini shrvani roditelji nastavljaju se boriti s boli gubitka kćeri, koja je bila sastavni dio njihovih života i davala im nadu usred tuge i propasti posvuda.

“Gubitak u duši. To je ono što osjećam, ljubavi moja, nakon što sam te izgubio. Neka mi Bog podari strpljenja da živim bez tebe, dušo moja”, napisao je Talin otac u petak na svom profilu na društvenim mrežama.

Dijeleći slike Tale na Facebooku, Abu Hussam je izrazio nesagledivu tugu zbog gubitka svoje kćeri.

“Nikada nisam htio dijeliti tvoje slike na internetu jer sam se bojao za tebe i tvoju braću i sestre. Sada sam objavio tvoju sliku kao mučenika, draga moja… Reci Bogu kako su te cionisti ubili dok si se samo igrala, i da si nevina.”

Izraelski zračni napad na općinski park u gradu Gazi 4. septembra odnio je živote još osam ljudi. Broj poginulih palestinske djece koju je ubio režim u opkoljenom pojasu sada je dosegao gotovo 17.000, a ukupni broj poginulih je gotovo 41.000.