Home » Krv iza rešetaka: Kako su se izraelski zatvori pretvorili u klaonice za Palestince
Svijet

Krv iza rešetaka: Kako su se izraelski zatvori pretvorili u klaonice za Palestince

Autor: Alireza Akbari

U četvrtak je otkriveno da je 78-godišnji Ahmed Abdul Marjan Al-Aqqad mučen do smrti u izraelskom zatvoru, peti Palestinac koji je doživio takvu sudbinu u manje od sedmicu dana.

Tragično, nije bilo nikoga ko bi ga žalio. Svi članovi njegove porodice, uključujući svu djecu, već su ubijeni u izraelskom genocidnom ratu protiv Palestinaca u Pojasu Gaze. 

Sedamdesetogodišnjaka su otele snage izraelskog režima iz njegova doma u području Qarara, istočno od grada Khan Yunis u južnom Pojasu Gaze u martu 2024. bez ikakvih optužbi.

Nedavni podaci palestinskih institucija za zaštitu prava zatvorenika otkrivaju da se preko 9500 Palestinaca trenutno drži u izraelskim zatvorima, od kojih je više od 70 mučeno do smrti u zatvorima.

Rastući broj palestinskih zatočenika i onih koji su mučeni do smrti, uz produženi pritvor Palestinaca, pojavu zaraznih bolesti među zatvorenicima i onemogućavanje legalnih posjeta ukazuju na katastrofalnu situaciju u izraelskim zatvorima.

Tri dana prije Al-Aqqadove smrti, Hussein Saber Abu Obeida je mučen do smrti od strane izraelskih vojnika. Stanovnik kampa Al-Qatatwa u Khan Younisu, Abu Obeida bio je četvrti Palestinac koji je postao žrtva brutalne izraelske torture u protekloj sedmici.

Fotografija Abu Obeide, sa širokim osmijehom na licu, postala je nezaboravan simbol na mrežama društvenih medija, zbog čega su se mnogi zapitali koliko je još Palestinaca, poput Abu Obeide, mučeno do smrti — i koliko bi ih još moglo uslijediti.

“Zašto nismo čuli nikakvu osudu izraelskog pogubljenja oko 70 palestinskih talaca u svojim zatvorima posljednjih mjeseci”, upitao je predsjedavajući EuroMed Human Rights Monitora Ramy Abdu u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Prije Abu Obeide, Ayman Rajeh Abed, 58, također je mučen do smrti u izraelskom zatvoru, s jasnim tragovima zlostavljanja i mučenja na tijelu.

“Bilo je tragova premlaćivanja i mučenja na njegovom tijelu”, potvrdio je direktor državne bolnice Jenin, primijetivši “vidljive tragove lisica na njegovim rukama”.

Dok su izraelske vlasti tvrdile da je Abed umro od “srčanog udara”, njegova porodica inzistirala je na tome da nije imao zdravstvenih problema. Abed je pritvoren u Kafr Danu, Jenin, okupirana Zapadna obala.

Arafat Al-Khawaja, Palestinac iz kampa Al-Shati u Khan Yunisu, na jugu Gaze, bio je treći palestinski zatočenik koji je podlegao izraelskoj torturi tokom prošle sedmice.

Porodica Al-Khawaja objavila je u nedjelju da je on preminuo od posljedica mučenja u ozloglašenom izraelskom pritvorskom centru Sde Teiman.

Al-Khawajino ubistvo u pritvoru podiglo je ukupan broj palestinskih zatvorenika koji su umrli u izraelskim zatvorima od 1967. na 262, prema Palestinskom informativnom centru.

Stvarni broj, prema riječima aktivista, puno je veći.

Samo dan prije Al-Khwajina ubistva, obitelj 65-godišnjeg Nasra Al-Din Ziyare iz grada Gaze oplakivala je njegovu smrt, uzrokovanu zlostavljanjem i mučenjem u zatvoru Ramla.

Ukupan broj Palestinaca ubijenih u izraelskim zatvorima od 7. oktobra, koji su identificirani, sada je dosegao 28, prema nekim palestinskim skupinama za ljudska prava.

Međutim, Euro-Med kaže da je broj Palestinaca ubijenih u izraelskim zatvorima veći od 70.

Prema različitim izvješćima, mučenje u izraelskim zatvorima i pritvorskim centrima bilo je rašireno i sustavno, uključujući silovanje, seksualno zlostavljanje, premlaćivanja, uskraćivanje sna i izgladnjivanje.

Nedavna anketa “Izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti” pokazala je da 65% izraelskih doseljenika podržava pravo na seksualno zlostavljanje palestinskih zatvorenika.

Palestinci koji su godinama proveli u izraelskim zatvorima također su progovorili o trajnim psihičkim i fizičkim posljedicama torture koju su preživjeli.

“Fizička bol će s vremenom proći, ali rane na duši su neizbrisive”, rekao je Amer Abu Hlel (30), koji je pušten iz izraelskog zatvora 15. aprila.

Nakon ubistva Nasr Al-Din Ziyare u subotu, Komisija za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika (CDA) i Klub palestinskih zatvorenika (PPC) objavili su zajedničko priopćenje, rekavši da je Ziyara “jedan od desetaka” zatvorenika u Gazi koji su umrli zbog “sustavnog mučenja”.

“Imao je opekline na donjem dijelu tijela i nije mogao hodati”, navodi se u priopćenju, pozivajući se na iskaze očevidaca iz zatvora Al-Ramla.