Home » Svjetionik nade za Palestinu: Život i naslijeđe tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi
Svijet Žena

Svjetionik nade za Palestinu: Život i naslijeđe tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi

Palestinske žene okupljene ispred bolnice Rafidia organiziraju prosvjed protiv ubistva tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi, 26, u izraelskom napadu na Zapadnoj obali 8. septembra 2024. u Nablusu [Issam Rimawi – agencija Anadolu]

Svijet aktivizma potresla je tragična vijest o smrti Aysenura Ezgi Eygija od ruke izraelskih snaga na Zapadnoj obali. Njezina smrt potaknula je novi razgovor o okupaciji Palestine, borbama palestinskog naroda i ulozi međunarodnih aktivista koji stoje uz njih. Eygi, predana tursko-američka aktivistica, bila je više od pukog sudionika u protestima; ona je utjelovila globalnu solidarnost koja je dugo raspirivala otpor protiv ugnjetavanja u regiji. Njezin život, riječi i krajnja žrtva iznose na vidjelo mučnu stvarnost sukoba i hitnu potrebu za međunarodnom intervencijom.

Aysenur Ezgi Eygi: Glas za one bez glasa

Rođena u Turskoj, Eygi je bila duboko ukorijenjena u svojoj vjeri, a njen aktivizam bio je odraz njene predanosti načelima pravde, jednakosti i pokornosti Bogu. U svojim spisima je naglasila važnost zajednice, globalne muslimanske zajednice, kao kolektivnog entiteta koji nadilazi nacionalne granice i osobne borbe. “Zajednica je važana, moram podržati svoje putovanje u potpunoj pokornosti Bogu”, napisala je jednom, otkrivajući duhovne temelje svog aktivizma. Njezino nepokolebljivo uvjerenje u moć muslimanske zajednice da izvrši promjene, zajedno s njezinom odlučnošću da se suprotstavi ugnjetavanju, učinilo ju je istaknutom osobom u propalestinskom pokretu u Turskoj.

Njezina predanost odvela ju je na prve crte izraelsko-palestinskog sukoba, gdje je svjedočila svakodnevnim užasima s kojima su se suočavali Palestinci pod okupacijom. Upravo je na Zapadnoj obali doživjela svoj tragični kraj, ubijena od strane izraelskih snaga dok se mirno zalagala za ljudska prava. Njezina smrt sada je postala poklič aktivista diljem svijeta, ističući ozbiljne opasnosti s kojima se suočavaju oni koji se usude izazvati izraelsku okupaciju.

Kršenja ljudskih prava na okupiranim područjima

Kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima (oPt) dobro su dokumentirana. Prema izvješću Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) iz 2021. godine, više od 5300 Palestinaca povrijeđeno je od strane izraelskih snaga na Zapadnoj obali samo te godine. Vijeće UN-a za ljudska prava više je puta osudilo postupke Izraela, posebice prekomjernu upotrebu sile protiv civila i sustavno širenje ilegalnih naselja. Situaciju mnogi opisuju kao oblik apartheida, s Izraelom koji provodi sustav segregacije koji Palestincima uskraćuje osnovna prava i slobode.

Ubojstvo aktivista poput Aysenura Ezgi Eygija dodatno razotkriva opasnosti s kojima se suočavaju oni koji žele rasvijetliti te nepravde. Branitelji ljudskih prava, palestinski i međunarodni, često su na meti izraelskih snaga. UN je izvijestio o brojnim slučajevima pritvaranja, maltretiranja pa čak i ubijanja aktivista dok su dokumentirali kršenja ljudskih prava u regiji. Gađanje aktivista jasno je kršenje međunarodnog prava, no odgovornost ostaje nedostižna.

UN-ove činjenice i brojke o sukobu

Ujedinjeni narodi dosljedno pozivaju na prekid izraelske okupacije i uspostavu dvodržavnog rješenja, ali napredak je spor. Prema podacima UN-a:

  • Od 2022. oko 475 000 izraelskih doseljenika živi u više od 250 ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem.
  • Više od 5,7 milijuna palestinskih izbjeglica registrirano je pri UN-ovoj agenciji za pomoć i rad (UNRWA), od kojih su većina potomci onih raseljenih 1948. godine.
  • Samo u 2023. izraelske snage ubile su više od 200 Palestinaca, uključujući žene i djecu.

Unatoč međunarodnim pozivima na suzdržanost, krug nasilja se nastavlja, a civili s obje strane plaćaju najveću cijenu. UN-ove opetovane osude izraelskih akcija, uključujući širenje naselja i korištenje prekomjerne sile, uglavnom su ignorirane, što je dodatno pogoršalo humanitarnu krizu u regiji.

Globalni odgovor i Eygijeva trajna ostavština

Smrt Aysenura Ezgi Eygija jasan je podsjetnik na cijenu zauzimanja za pravdu pred neodoljivom silom. Njezin životni rad ipak nije bio uzaludan. U Turskoj i izvan nje, njezino nasljeđe kao strastvene zagovornice palestinske stvari nastavlja nadahnjivati ​​nove generacije aktivista. Zapamćena je ne samo po svojoj hrabrosti, već i po dubokom osjećaju odgovornosti prema zajednici i nepokolebljivoj predanosti principima islama.

Na međunarodnoj razini, Eygijeva smrt je potaknula nove pozive na odgovornost. Organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch, osudile su njezino ubojstvo i pozvale globalnu zajednicu da poduzme snažnije mjere kako bi zaštitila aktiviste na okupiranim palestinskim teritorijima. Također postoji sve veći pritisak na Ujedinjene narode da poduzmu odlučniju akciju, a neki pozivaju na sankcije protiv Izraela zbog kontinuiranog kršenja međunarodnog prava.

Tragična smrt Aysenur Ezgi Eygi na Zapadnoj obali ostavila je prazninu u globalnoj aktivističkoj zajednici, ali njezino naslijeđe i dalje živi.  Njezin život služi kao podsjetnik da borba za oslobođenje Palestine nije samo lokalna borba, već globalna, koja zahtijeva solidarnost i podršku ljudi iz svih društvenih slojeva.

U spomen na nju, svijet mora udvostručiti svoje napore da donese mir i pravdu u Palestinu, osiguravajući da žrtve aktivista poput Eygi ne budu uzaludne. Međunarodna zajednica mora djelovati brzo i odlučno kako bi pozvala Izrael na odgovornost za svoje postupke i zaštitila one koji riskiraju svoje živote u potrazi za pravdom.

MEM