Home » Izraelski zračni napadi ciljaju Bejrut; među poginulima i nekoliko djece
Svijet

Izraelski zračni napadi ciljaju Bejrut; među poginulima i nekoliko djece

Pripadnici hitne pomoći i ostali okupljaju se na mjestu izraelskog napada u južnom predgrađu Beiruta. Fotografija: Anwar Amro/AFP/Getty Images

Izraelska vojska izvela je zračne napade na libanonski glavni grad Beirut, rekavši da je organizirala “ciljani napad” na grad.

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je najmanje devet osoba ubijeno, a oko 60 ranjeno u agresiji.

Prema službenoj libanonskoj nacionalnoj novinskoj agenciji (NNA), među poginulima je petero djece.

Libanonska televizijska mreža al-Mayadeen izvijestila je da je dron ispalio nekoliko projektila na gusto naseljeno predgrađe Bejruta Dahiyeh. U međuvremenu, NNA je saopštila da je avion F35 dva puta gađao stambena područja.

Premijer Najib Mikati osudio je agresiju, rekavši: “Gađanje naseljenog područja u južnim predgrađima Beiruta dokazuje da izraelski neprijatelj nema obzira prema humanitarnim ili pravnim razlozima.”

Mediji su citirali izvore koji navode da je cilj napada bio Ibrahim Aqil, viši zapovjednik libanonskog pokreta otpora Hezbollah.

Aqil je član Hezbollahovog Vijeća za džihad, koje je odgovorno za usmjeravanje vojnih i sigurnosnih aktivnosti skupine.

Zamijenio je Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom ciljanom napadu na Bejrut 30. jula.

Izraelski režim pojačao je napade na zemlju, posebno na njena južna područja, od 7. oktobra, kada je pokrenuo genocidni rat u Pojasu Gaze.

Hezbollah je odgovorio stotinama osvetničkih napada u znak podrške ratom pogođenim stanovnicima Gaze i kao odgovor na izraelsku eskalaciju protiv Libanona.

Ranije u petak, režim je izveo, kako je opisano, “najteži” napad na južni Libanon od početka eskalacije.

Hezbolah je odgovorio ispalivši desetine raketa Katjuša na najmanje šest štabova i baza izraelske vojske u sjevernom dijelu okupiranih palestinskih teritorija.

On je identifikovao neke od ciljeva kao glavnu bazu raketnog sistema izraelske sjeverne komande u kasarni Berea, vazdušni i raketni štab u kasarni Keila i 188. oklopnu brigadu 36. divizije u kasarni Aliqa.

“Oko 140 raketa ispaljeno je iz Libana u roku od sat vremena počevši od 13:02 (10:02 GMT)”, rekao je u međuvremenu portparol izraelske vojske.

Do vatre je došlo nakon što su eksplozivne naprave podmetnute u pejdžere i voki-tokije detonirane širom Libana ranije ove sedmice, ubivši 37 ljudi i povrijedivši hiljade.

Režim je do sada odbijao da komentariše eksplozije, ali ga libanonska vlada i Hezbolah smatraju direktno odgovornim za napade.

U obraćanju u četvrtak, generalni sekretar Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah opisao je zločine kao “ratni zločin” i “objavu rata”.

Režim će se suočiti s “teškom odmazdom i pravednom kaznom, gdje to očekuje, a gdje ne”, dodao je.

Režim je vodio ratove protiv Libana 2000. i 2006. godine samo da bi bio prisiljen odbiti ponižavajuće povlačenje kao rezultat Hezbolahovih odlučnih odbrambenih operacija.

Pokret je također obećao da će odgovoriti svom snagom i ojačati u slučaju još jednog izraelskog rata.