Home » Izraelske snage bacaju palestinska tijela iz zgrade u Dženinu
Svijet

Izraelske snage bacaju palestinska tijela iz zgrade u Dženinu

Foto AFP

Šokantni snimci kružili su društvenim mrežama na kojima se vidi kako izraelski vojnici bacaju tijela palestinskih muškaraca sa zgrade tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, što je navelo pokret otpora Hamasa da pozove svijet da osudi “gnusni zločin”.

Na snimku se vidi kako izraelski vojnici zlostavljaju tijela trojice Palestinaca ubijenih tokom izraelskog napada na grad Qabatiya na sjevernom dijelu Zapadne obale u četvrtak i bacaju ih jednog po jednog sa krova kuće.

Prema palestinskim izvještajima, izraelski buldožeri su kasnije uklonili tijela i zaplijenili ih.

„Nema vojne potrebe da se to radi. To je samo barbarski način postupanja s Palestinskim vlastima”, rekao je za AP Shawan Jabarin, direktor palestinske grupe za ljudska prava Al-Haq nakon gledanja videa, koji je opisao šokantnim, ali ne i iznenađujućim.

Ranije u četvrtak, izraelske trupe izvršile su raciju u Qabatiji, blokirajući četiri kuće i okružujući skoro 1.000 učenika u školama Izzat Abu al-Rab i Qabatiya. Osoblje je također bilo zarobljeno unutar Uprave za obrazovanje koja se nalazi u blizini napadnutog područja.

Ukupno je tokom dana ubijeno najmanje sedam Palestinaca, a 10 ih je povrijeđeno.

Desetine učenika imalo je poteškoća s disanjem zbog udisanja suzavca koji su vojnici nasilno ispalili.

Komentirajući video, Hamas je u priopćenju u četvrtak rekao: “Brutalne scene koje je počinila cionistička okupacijska vojska u gradu Qabatiya, zapadno od Jenina, … još jednom potvrđuju barbarstvo i brutalnost ove okupacije, koja je činila masakre i genocid nad našim ljudima u Gazi godinu dana, usred međunarodne šutnje i američkog političkog i vojnog pokrića.”

Hamas je rekao da je zlostavljanje tijela mučenika “gnusan zločin” koji sve zemlje, međunarodne organizacije i grupe za ljudska prava moraju oštro osuditi.

“Ovi užasni zločini počinjeni u Gazi i na Zapadnoj obali predstavljaju flagrantno kršenje svih međunarodnih humanitarnih i pravnih standarda. To potvrđuje da ovoj fašističkoj okupaciji nije potrebno opravdanje za svoja ubistva i zločine nad našim narodom i nacijama u regionu”, navodi se u saopćenju Hamasa, prenosi Palestinski informativni centar.

Hamas je naglasio da će takve scene i zločini potaknuti bijes javnosti i povećati otpor koji provode “heroji” Zapadne obale.