Home » UNRWA: Više od 625.000 djece školske dobi u Gazi doživljava teške psihičke traume
Svijet

UNRWA: Više od 625.000 djece školske dobi u Gazi doživljava teške psihičke traume

Foto AFP

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) izvijestila je da više od 625.000 djece školske dobi u Gazi prolazi teške traume dok borave usred razaranja.

Philippe Lazzarini, šef UNRWA-e, u objavi na platformi X u srijedu je rekao da su palestinska djeca u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali pretrpjela strašne gubitke od početka izraelske agresije na Gazu prije gotovo godinu dana.

“Dok gotovo 625.000 duboko traumatiziranih djevojčica i dječaka ne ide u školu i živi u ruševinama u Gazi, mnoga djeca na Zapadnoj obali pate od eskalacije nasilja koje remeti njihove živote i obrazovanje”, napisao je Lazzarini.

UNRWA je izrazila zabrinutost da je gotovo godinu dana nakon agresije došlo do zabrinjavajućeg porasta pothranjenosti, bolesti i stopa smrtnosti.

Čak i prije izbijanja rata u Gazi, mnoge su porodice već bile suočene s poteškoćama u osiguravanju odgovarajuće prehrane za svoju malu djecu dok su se pripremala za prvu godinu škole, dodala je UN-ova agencija.

Štoviše, izvješće koje je UNRWA objavila u srijedu upozorilo je da će tekući rat u Gazi unazaditi obrazovanje djece i mladih do pet godina, potencijalno dovodeći do izgubljene generacije palestinske mladeži koja je trajno traumatizirana.

“Djeca su vidjela da će međunarodna zajednica sjediti prekriženih ruku dok ih ubijaju. To ih je ostavilo pred pitanjima o vrijednostima koje škole i učenje žele usaditi oko humanitarnih načela kojima će se učitelji morati rukovoditi”, piše u izvješću.

Od avgusta UNRWA nudi obrazovne usluge u skloništima, od kojih koristi približno 8000 djece.

Međutim, izvješće naglašava da su potrebni značajni dodatni napori za rješavanje znatnih gubitaka učenja, koji su već pogoršani pandemijom COVID-19, prethodnim izraelskim vojnim akcijama i tekućim sukobom.

Nedavna analiza otkriva da je samo 3,5 posto pomoći dodijeljene Gazi usmjereno na obrazovanje, unatoč hitnom apelu Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Satelitske snimke koje je pregledao Obrazovni klaster okupiranog palestinskog teritorija otkrivaju da je više od 90 posto škola pretrpjelo štetu, a mnoge se smatraju nepopravljivima.

Ted Chaiban, UNICEF-ov zamjenik izvršnog direktora za humanitarno djelovanje, također je prošle sedmice upozorio na “izgubljenu generaciju” djece u Gazi i na Zapadnoj obali, naglašavajući njihove značajne nedostatke u obrazovanju i teške traume s kojima su se suočili posljednjih mjeseci.

“Zalagao sam se za zaštitu djece, poboljšane sigurnosne mjere i standardne operativne procedure za humanitarno osoblje i olakšavanje kretanja odvojene djece bez pratnje”, rekao je.

Palestinski dužnosnici kažu da je već 36 djece umrlo od pothranjenosti od početka izraelskog genocida, dok su životi 3500 djece ugroženi zbog režimske sustavne politike izgladnjivanja.

Prema OCHA-i, do avgusta 2024. izraelska je agresija ubila više od 10.600 djece i 400 učitelja, a ozlijeđeno je više od 15.300 učenika i 2.400 nastavnika.

Osim toga, stotine hiljada porodica u Gazi bile su prisiljene napustiti svoje domove i trenutno borave u neadekvatnim šatorima i improviziranim skloništima.

Izrael je ubio gotovo 41.495 Palestinaca i ranio 96.006 u Gazi od oktobra 2023.