Home » Šest mrtvih u terorističkim napadima u iranskoj jugoistočnoj pokrajini Sistan i Baluchestan
Svijet

Šest mrtvih u terorističkim napadima u iranskoj jugoistočnoj pokrajini Sistan i Baluchestan

Fotografija prikazuje ljude okupljene na mjestu terorističkog napada ispred škole u okrugu Bent u okrugu Nik-Shahr, iranskoj jugoistočnoj pokrajini Sistan i Baluchestan, 1. oktobra 2024.

Najmanje šest osoba, uključujući lokalnog zapovjednika iranske Islamske revolucione garde (IRGC), ubijeno je u dva odvojena teroristička napada u jugoistočnoj pokrajini Sistan i Baluchestan u blizini granice s Pakistanom.

Guverner okruga Nik-Shahr, Mojib Hassani, rekao je da su četiri osobe smrtno ubijene u okrugu Bent u regiji u utorak ujutro, kada je nekoliko terorista otvorilo vatru na njih dok su se vraćali s dobrotvorne ceremonije u školi u tom području.

Identificirao je žrtve kao Abdollaha Kadkhodaeija, zapovjednika IRGC-a okruga Bent u okrugu Nik-Shahr, Yousefa Shirania, čelnika općinskog vijeća Benta, kao i ročnike Javada Sadatija i Mojiba Baluchija.

Odvojeno, dva policajca izgubila su živote u pokrajini Khash u pokrajini nakon što je nekoliko terorista izrešetalo njihovo vozilo iz vatrenog oružja dok su se kretali seoskom cestom.

Sistan i Baluchestan, koji graniče s Pakistanom i Afganistanom, dugo su mjesto čestih sukoba između iranskih snaga sigurnosti i takfirskih terorista, kao i trgovaca drogom.

Iranske snage sigurnosti zaštitile su granicu i uspjele odbiti gotovo sve napade terorista koje podupire strana strana.

Takozvani Jaish al-Adl, sa sjedištem u Pakistanu, preuzeo je odgovornost za nekoliko terorističkih napada usmjerenih na civile i snage sigurnosti posljednjih godina u Sistanu i Baluchestanu.