Home » Izraelska tvrdnja o ulasku u južni Libanon je lažna
Svijet

Izraelska tvrdnja o ulasku u južni Libanon je lažna

Izraelske trupe raspoređene u području u regiji Gornja Galileja na sjevernim okupiranim teritorijima 27. septembraa 2024. (Fotografija AFP-a)

Hezbollah je odbacio lažnu tvrdnju Izraela da su njegove snage prešle u južni Libanon.

Libanonski pokret otpora kaže da su njegovi borci spremni za “izravan sukob” ako izraelske trupe uđu.

Glasnogovornik Mohammed Afifi dao je to priopćenje u utorak, nakon što je izraelska vojska objavila da su njezine trupe ušle u južni Libanon ranije tog dana u pripremi za kopnenu operaciju.

Afifi je dalje rekao da “još nije bilo izravnih kopnenih sukoba između boraca otpora i okupacijskih snaga”, naglasivši da su informacije lažne.

Afifi je nadalje izjavio da je Hezbollahovo ispaljivanje projektila srednjeg dometa prema središnjem dijelu okupiranih teritorija “samo početak”, nekoliko sati nakon što je skupina otpora gađala izraelsku vojnu bazu Glilot i sjedište Mossada u predgrađu Tel Aviva salvama Fadi- 4 rakete.

U objavi na X u utorak, izraelska vojska je rekla da provodi “ograničeni kopneni upad” protiv položaja Hezbollaha u južnom Libanonu, upozoravajući gotovo dvadesetak libanonskih pograničnih zajednica da se evakuiraju sjeverno od rijeke Awali, nekih 60 kilometara (36 milja) od granice.

Vojska je ranije upozorila ljude da ne putuju u područje južno od Litani Rovera, koje se pokazalo kao središte trenutačnog sukoba između Hezbollaha i Izraela.

Najnoviji razvoj događaja dolazi usred velike eskalacije izraelskih terorističkih djela i agresije u Libanonu u kojoj je režim ubio glavnog tajnika Hezbollaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u zračnom napadu na južni Bejrut.

Prema podacima libanonske vlade, broj poginulih u izraelskim zračnim napadima diljem Libanona od početka oktobar 2023. premašio je granicu od 1700 s gotovo 8770 ozlijeđenih. Kao odgovor, Hezbollah je ispalio baražne rakete i bespilotne letjelice prema izraelskim ciljevima.