Home » Jemenske snage napale su izraelske ciljeve u Eilatu, Tel Avivu koristeći borbene dronove
Svijet

Jemenske snage napale su izraelske ciljeve u Eilatu, Tel Avivu koristeći borbene dronove

Foto iz datoteke AFP

Glasnogovornik jemenskih oružanih snaga kaže da su vazduhoplovne jedinice te zemlje izvele dvije operacije protiv strateških položaja u teritorijima pod izraelskom okupacijom u znak odmazde za stalne zločine režima u Tel Avivu u Pojasu Gaze i njegove neumorne napade po Libanonu.

Brigadni general Yahya Saree rekao je u televizijskom obraćanju u utorak ujutro da su jemenske snage pogodile vitalnu metu u blizini obalnog grada Tel Aviva, koristeći domaću bespilotnu letjelicu dugog dometa Yafa kamikaze.

Također su gađali vojne objekte u luci Eilat u najjužnijem dijelu okupiranih zemalja s četiri borbena drona Sammad-4 (Invincible-4) domaćeg razvoja.

Jemenski glasnogovornik rekao je da su obje operacije uspješno postigle željene ciljeve.

Istaknuo je da jemenske oružane snage pozdravljaju otporne palestinske i libanonske borce otpora dok brane svoje nacije i suočavaju se s izraelskom agresijom koju podupiru SAD, te ponovno potvrđuju svoju praktičnu potporu Palestini i Libanonu dok Izrael ne bude poražen i sve njegove zločinačke zavjere i ekspanzionističke zavjere ne budu uništene. osujećen.

Jemenska vojska poziva sve arapske i islamske nacije da prekinu šutnju i aktivno sudjeluju u ovoj sudbonosnoj bitci, jer se približava prva godišnjica početka rata u Gazi, rekao je.

“Nastavit ćemo našu borbu uz Božju pomoć sve dok se ne ostvari obećana pobjeda”, zaključio je Saree.

Jemenci su objavili svoju otvorenu potporu palestinskoj borbi protiv izraelske okupacije otkako je režim pokrenuo razorni rat na Gazu 7. oktobra prošle godine, ubivši do danas najmanje 41.615 Palestinaca.

Jemenske oružane snage poručile su da neće prestati s napadima sve dok izraelski kopneni i zračni napadi na Gazu ne prestanu.

Izrael je pokrenuo svoju brutalnu kampanju genocida u Gazi nakon što su palestinske grupe otpora izvele iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa na okupiranim teritorijima.

Režim je uspostavio gotovo potpunu opsadu obalnog teritorija, što je dotok hrane, lijekova, struje i vode na palestinski teritorij smanjilo na djelić.

Vođa jemenskog pokreta otpora Ansarullah Abdul-Malik al-Houthi rekao je da je “velika čast i blagoslov izravno se suočiti s Amerikom”.