Home » Jemenska vojska napada izraelske vojne položaje kao odgovor na agresiju Gaze, Libanona
Svijet

Jemenska vojska napada izraelske vojne položaje kao odgovor na agresiju Gaze, Libanona

Foto AFP

Jemenske oružane snage pokrenule su niz napada na izraelske vojne položaje duboko unutar okupiranih teritorija, u znak solidarnosti s palestinskim i libanonskim narodom usred tekućih ofenziva režima u Tel Avivu u Pojasu Gaze i diljem Libanona.

Dajući televizijsku izjavu emitiranu uživo iz glavnog grada Sane u srijedu ujutro, jemenski vojni glasnogovornik brigadni general Yahya Saree rekao je da su raketne jedinice te zemlje ispalile tri nove domaće razvijene krstareće rakete Quds-5 na strateška postrojenja.

Dodao je da su projektili uspjeli precizno pogoditi naznačene mete, unatoč pokušajima cionističkog režima da prikrije gubitke koje je pretrpio nakon raketnog napada.

Saree je također pozdravio osvetnički napad Islamske Republike Iran, nazvan Operation True Promise II, protiv Izraela, naglašavajući da su jemenske oružane snage spremne sudjelovati u bilo kojoj zajedničkoj vojnoj operaciji protiv cionističkog neprijatelja kao potporu palestinskom i libanonskom narodu, i kao odgovor na izraelske zločine.

“Nastavak američke i britanske potpore izraelskom neprijatelju ugrozit će njihove interese u regiji. Jemenske oružane snage neće oklijevati proširiti svoje vojne operacije protiv cionističkog neprijatelja i njegovih sponzora sve dok ne prestane agresija na Gazu koja je u toku, dok se opsada s obalnog područja potpuno ne ukine i napadi na Libanon ne prestanu”, istaknuo je. 

Jemenci su objavili svoju otvorenu potporu palestinskoj borbi protiv izraelske okupacije otkako je režim pokrenuo razorni rat na Gazu 7. oktobra 2023., nakon što su palestinski pokreti otpora na tom području izveli iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta.

Jemenske oružane snage poručile su da neće prestati s napadima dok ne prestanu neumoljive izraelske kopnene i zračne ofanzive u Gazi.

Do sada je Izrael ubio najmanje 41.638 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranio 96.460 drugih u Gazi.