Home » Istraga Al Jazeere razotkriva izraelske ‘ratne zločine’ u Gazi
Svijet

Istraga Al Jazeere razotkriva izraelske ‘ratne zločine’ u Gazi

Slike ubijene novinarke al-Jazeere Shireen Abu Akleh vise na fasadi zgrade u kojoj se nalazi ured televizijske postaje u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što je Izrael izdao nalog za 45-dnevno zatvaranje 22. septembra 2024. [ JAAFAR ASHTIYEH/AFP putem Getty Images]

Dugačka istraga Istražiteljske jedinice Al Jazeere razotkriva izraelske ratne zločine u Pojasu Gaze putem fotografija i videozapisa koje su na internetu postavili sami izraelski vojnici tokom jednogodišnjeg sukoba.

I-Unit je izgradio bazu podataka od hiljade videa, fotografija i objava na društvenim mrežama, prenosi mreža. Gdje je to bilo moguće identificirao je plakate i one koji se pojavljuju. Materijal otkriva niz nezakonitih aktivnosti, od bezobzirnog razaranja i pljačke do rušenja cijelih četvrti i ubistava.

“To je riznica na koju vrlo rijetko nailazite… Imati to je nešto za što mislim da će se tužitelji oblizivati”, kaže stručnjak za međunarodno pravo, Rodney Dixon KC.

U objavama na društvenim mrežama vojnici se često ne pretvaraju da iza njihovih postupaka postoji vojna logika. Na primjer, “Mi, četa C Commando Engineering Corps, desetkovali smo cijelo selo kao osvetu za ono što je učinjeno kibucu Nir Oz 7/10,” napisao je kapetan Chai Roe Cohen iz 8219 Commando Engineering Bataljuna, nakon uništenja grada Khirbet Khuza'a između 28. decembra 2023. i 9. januar ove godine.

Film također govori priču o ratu kroz oči palestinskih novinara, aktivista za ljudska prava i običnih stanovnika Pojasa Gaze. Razotkriva saučesništvo zapadnih vlada, posebice korištenje RAF-a Akrotiri na Cipru kao baze za britanske nadzorne letove iznad Gaze. Informacije koje su prikupile posade RAF-a “prosljeđuju izraelskim vlastima”, navodno kako bi se olakšalo spašavanje talaca.

Film ispituje video koji su na internet postavili pripadnici izraelskog padobranskog bataljuna, a koji prikazuje najmanje trojicu nenaoružanih muškaraca kako ih pogađa snajper. Štoviše, I-jedinica također otkriva užasne nove detalje o postupanju sa zatvorenicima u pritvorskom centru Sde Teiman.

“Zapad se ne može sakriti, ne može se pozivati ​​na neznanje. Niko ne može reći da nije znao”, kaže palestinska spisateljica Susan Abulhawa, koja je ranije ove godine boravila u Gazi. “Ovo je prvi genocid uživo u povijesti… Ako su ljudi neuki, oni su namjerno neuki.”

“Gaza” se može vidjeti na Al Jazeeri English na:

Četvrtak, 3. oktobra, u 12:00 GMT

Subota, 5. oktobra, u 01:00 GMT

Srijeda, 9. oktobra, u 01:00 GMT