Home » Vlada HNK potvrdila 14 smrtnih slučajeva u poplavama i klizištima
BiH

Vlada HNK potvrdila 14 smrtnih slučajeva u poplavama i klizištima

Foto: Samir Jordamović/AA

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) potvrdila je da je u poplavama i klizištima koje su tokom noći na sjeveru kantona izazvale obilne padavine poginulo najmanje 14 osoba, prenosi Anadolu.

“Sa velikim žaljenjem mogu konstatirati da do ovoga trenutka imamo potvrđenih 14 smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela, a nažalost s tendencijom povećanja toga i onako tragičnog broja. Jako puno je unesrećenih, među njima i teže unesrećenih. Službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukle do najbližih medicinskih ustanova, a manje unesrećenim da pruže pomoć na licu mjesta, a one koji su unesrećeni u smislu da su izgubili imovinu, da su razdvojeni od svojih najbližih zbrinjava se kako se može i umije po centrima u Jablanicu, Konjicu“, rekao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Istakao je da je u početku najkritičnije bilo na području Konjic i Jablanica.

“U Konjicu je sada nešto stabilnija situacija. Zadnja informacija je da se vozilo žurnih službi uspjelo probiti između Konjica i Jablanice i da je nekakav privremeni koridor napravljen da se može doći do ljudi. U ovom trenutku najkritičnije stanje je na području Donja Jablanica koja je u potpunosti odsječena od ostatka županije, odnosno od svijeta. Riječ je o potpuno urušenim prometnicama, željezničkoj prugi. Dakle, promet je u potpunosti prekinut“, istakao je Juka te dodao da se pokrenulo mnogo klizišta i da su velike površine pod vodom, dok je i nekoliko mostova na rijeci Drežanki porušeno.

Prema njegovim riječima unesrećene izvlače čamcima, koje su ustupile Oružane snage Bosne i Hercegovine i ronilački klubovi te plovilima Civilne zaštite HNK.

“Od tri sata jutros, kada je prva informacija zaprimljena u našem centru, sve su raspoložive snage na terenu u ljudstvu, u opremi, u tehnici. Dakle, govorimo o Civilnoj zaštiti, vatrogascima, hitnoj pomoći, policiji, GSS-u, Crvenom križu. Predsjednica Vlade je alarmirala sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, u stalnoj je komunikaciji od državne preko entitetske razine“, pojasnio je Juka.

Posebno je upozorio građane Bosne i Hercegovine da shvate ozbiljnost situacije i da ne kreću na put prema Konjicu i Jablanici niti iz jednog smjera, jer time bi napravili dodatne probleme. Policijske patrole na lokacijama Salakovac i Bradina ne dozvoljavaju prolazak prema Jablanici, odnosno Konjicu.