Home » Grupa za prava: 108 palestinskih novinara je uhapšeno u izraelskom genocidnom ratu u Gazi
Svijet

Grupa za prava: 108 palestinskih novinara je uhapšeno u izraelskom genocidnom ratu u Gazi

Foto AFP

Palestinska skupina za prava zatvorenika kaže da su izraelske snage otele ukupno 108 novinara tokom nasilnih racija diljem okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze otkad je režimski napad na opkoljeni obalni teritorij započeo prije više od godinu dana.

Udruga za podršku zatvorenicima i ljudska prava, koja je također poznata kao Addameer, rekla je u priopćenju u ponedjeljak da je najmanje 58 novinara ostalo u izraelskom pritvoru, uključujući šest novinarki i 22 novinara iz Gaze čiji je identitet potvrđen.

Addameer je dodao da se najmanje 16 novinara nalazi u administrativnom pritvoru.

Ogromna većina palestinskih zatvorenika uhapšena je u okviru kvazi-sudskog postupka poznatog kao administrativni pritvor, prema kojem su Palestinci u početku zatvoreni na šest mjeseci. Njihov pritvor tada se može više puta produžiti na neodređeno vrijeme bez podizanja optužnice ili suđenja.

Niti administrativno pritvorenici, među kojima su žene i djeca, niti njihovi advokati ne smiju vidjeti “tajne dokaze” za koje izraelske snage kažu da čine osnovu za njihova hapšenja.

Addameer je primijetio da je od 7. oktobra prošle godine izdano više od 9000 naloga za administrativni pritvor, u rasponu od novih naloga do obnova, uključujući naloge protiv djece i žena.

Izvješće dolazi nakon što je još jedan palestinski novinar ubijen u izraelskom zračnom napadu na sjeverni pojas Gaze u nedjelju, čime je ukupan broj ubijenih novinara od 7. oktobra prošle godine porastao na 175.

Vladin ured za medije u Pojasu Gaze u priopćenju je identificirao žrtvu kao Hassana Hamada, ne navodeći detalje o okolnostima njegove smrti.

“Najoštrije osuđujemo ciljanje, ubijanje i atentat na palestinske novinare od strane izraelske okupacije”, stoji u priopćenju.

Ured za medije također je pozvao međunarodnu zajednicu i međunarodne organizacije da “odvrate okupaciju i procesuiraju je pred međunarodnim sudovima za zločine koji su u toku”.

Novinari koji rade na palestinskom području suočeni su s povećanim opasnostima dok izvještavaju o sukobu usred izraelskih kopnenih i zračnih napada, prekinutih komunikacija, nestašica opskrbe i nestanaka struje.