Home » Hezbolah je gađao izraelsku pomorsku bazu u Haifi nakon smrtonosnog napada dronom
Svijet

Hezbolah je gađao izraelsku pomorsku bazu u Haifi nakon smrtonosnog napada dronom

Libanonski pokret otpora Hezbollah pokrenuo je osvetnički napad na izraelsku mornaričku bazu u Haifi, usred kontinuirane agresije režima protiv Libana.

Rakete Hezbollaha gađale su u ponedjeljak bazu Stella Maris cionističkog režima u okupiranoj luci Haifa.

Grupa je u priopćenju rekla da je cilj operacije pružiti potporu postojanoj palestinskoj naciji i njenom hrabrom i plemenitom otporu u Pojasu Gaze te obraniti Liban i njegov narod od izraelske agresije koja je u toku.

Dodaje se da je operacija, koja je bila kodnog naziva “Labeyk ya Nasrallah”, također bila počast vođi Hezbollaha mučeniku Sayyedu Hassanu Nasrallahu.

U priopćenju se navodi da su snage Hezbollaha gađale i druge izraelske vojne položaje, uključujući okupirane farme Shebaa. Izraelske snage su pretrpjele velike gubitke u ovim napadima.

U nedjelju navečer, borci Hezbollaha gađali su bazu za obuku brigade Golani u području Benyamina, južno od okupirane luke Haifa, ubivši četiri pripadnika okupacijskih snaga i ranivši desetke drugih.

Načelnik izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi posjetio je u ponedjeljak kamp za obuku brigade Golani u Binyamini, rekavši tamo stacioniranim vojnicima da “smo u ratu, a napad na bazu za obuku na domaćem frontu je težak i rezultati su bolno.”

Izraelske snage i Hezbollah sudjeluju u borbama otkako je cionistički režim pokrenuo svoj genocidni rat protiv Gaze 2023. Međutim, krajem prošlog mjeseca, izraelske su snage intenzivirale svoje udare na Liban i na kraju je Tel Aviv poslao kopnene trupe da pređu tampon pod nadzorom UN-a zona na granici s južnim Libanom.

Kao odgovor, Hezbollah je pojačao svoje osvetničke udare protiv izraelskih ciljeva i obećao da će nastaviti svoju borbu u potpori Gazi i Palestini, te u obrani Libana.

U međuvremenu, tokom agresije cionista, izraelski tenkovi gađali su mirovne snage UN-a u Libanu, ranivši dvojicu od njih.

U nedjelju je glasnogovornik šefa UN-a citirao Antonija Guterresa koji je rekao da bi izraelski napadi “mogli predstavljati ratni zločin”.

“Osoblje UNIFIL-a i njegove prostorije nikada ne smiju biti meta”, rekao je Stephane Dujarric, govoreći o međunarodnim snagama s plavim kacigama. “Napadi na mirovne snage krše međunarodno pravo… (i) mogu predstavljati ratni zločin.”

Snage UNIFIL-a, koje se sastoje od ukupno 10.058 vojnika mirovnih snaga iz 50 zemalja, osnovalo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u martu 1978. kako bi obnovili i održali mir i sigurnost u južnom Libanu.