Home » Američki izbori: Biden i Trump dvije su strane istog ubistvenog novčića
Kolumne

Američki izbori: Biden i Trump dvije su strane istog ubistvenog novčića

Olivier Douliery/AFP

‘Genocide Joe’ i ‘Don the Con’ moralno su izopačeni izbori za lažnu demokraciju koju vode milijarderi i koja ubija nebrojene nedužne ljude diljem svijeta. Ne mogu glasati ni za jedno ni za drugo piše Hamid Dabashi

Otkad pamtim, tokom gotovo pola stoljeća koliko živim u SAD-u, ali posebno od 1980-ih i predsjedništva Ronalda Reagana, čuo sam izraz “manje od dva zla”.

Time se želi prenijeti osjećaj da nema velike razlike između dva vodeća kandidata na predsjedničkim izborima, pa će razumni i pristojni Amerikanci glasati za nekoga tko je manje zlo. 

Iako se podrijetlo fraze može pratiti unatrag do klasične antike, a posebno Aristotela, tek je od Vijetnamskog rata 1960-ih fraza postala uobičajeno političko stajalište. 

Nedavno smo morali birati između Donalda Trumpa i Hillary Clinton 2016., a zatim između Joea Bidena i Donalda Trumpa 2020. Ponovno ćemo se 2024. suočiti s istim izborom.

U članku koji sam napisao prije gotovo četiri godine, puno prije nego što je Biden svesrdno jamčio, financirao, naoružao i diplomatski omogućio izraelski genocid koji se trenutno odvija u Gazi, objasnio sam zašto ne bih glasao za Bidena.

Ovo je stajalište bilo protiv deklariranog stajališta vodećih američkih javnih intelektualaca i revolucionarnih mislilaca poput Cornela Westa, Noama Chomskog, pa čak i Angele Davis, koji su se svi složili da bismo trebali glasati za Bidena zbog straha od Trumpa – što znači manjeg od dva zla. Odavno sam prestao padati na tu zamku.

Nijedan pristojni Amerikanac, nijedno pristojno ljudsko biće nema kandidata na ovim predsjedničkim izborima u SAD-u. Ovo je namješteni sustav koji samo Američko-izraelski odbor za javne poslove ( Aipac) , oružarski lobi i lobi za fosilna goriva, među ostalim militantnim milijarderima koji se rugaju ovoj takozvanoj “demokraciji”, znaju igrati.

Da budemo sigurni, postoje tvrdokorni republikanci i takozvani “plavi psi demokrati” koji će glasovati po stranačkoj liniji bez obzira ko je kandidat. Ali s kojim ciljem? Kakav izbor bilo koje drugo pristojno ljudsko biće koje može glasovati na izborima u SAD-u mora napraviti između Genocide Joea i Dona Prevaranta – kako su najčešće poznati u ovoj zemlji?

Dvije strane istog novčića

Uzmite u obzir Donalda Trumpa, republikanskog kandidata. On je pod istragom zbog korištenja državnih i saveznih institucija za držanje vlasti; optužen je za korištenje države za vlastite osobne i financijske koristi svoje porodice, za kronizam i pokroviteljstvo.

Prihvatio je kriminalce i pristalice nadmoći bijele rase u svoju Bijelu kuću, imao je duboku korupciju u svom kabinetu i pokazao sustavno nepoštivanje vladavine prava – na kraju je otišao toliko daleko da je  pokušao sabotirati posljednje predsjedničke izbore kako bi ostao na vlasti.

Ovo su samo neki od primjera njegovog političkog šarlatanstva. Trump ima ksenofobna i islamofobična stajališta s nenadmašnom drskošću u svom odnosu prema ženama, crncima, latinoamerikancima, muslimanima i osobama s invaliditetom.

Kako bi bilo koje pristojno ljudsko biće moglo prići kabini da glasa za njega? Pa ipak, milijuni Amerikanaca mu se dive, njeguju ga, čak ga poštuju i uspoređuju ga s Isusom Kristom.

Njegov suparnik, sadašnji američki predsjednik, omogućio je izraelski genocid nad bespomoćnim Palestincima. Osnažio je, ohrabrio, agresivno militarizirao i diplomatski zaštitio Izrael od globalne osude, govoreći o sasvim drugoj razini ubojite američke politike.

Prije sadašnjeg pokolja, on je omogućio i osnažio američke invazije na Afganistan i  Irak. Dakle, njegovo osnaživanje i naoružavanje Izraela da radi ono što radi Palestincima dio je većeg ratnog huškanja diljem svijeta s posebno gadnim rasističkim tragom.

Kako bi zaštitio izraelski genocidni rat protiv Palestinaca, bombardirao je  Jemen  i  Siriju. Odabrao je vanjskopolitički tim koji je snažno uložio u takozvani “liberalni intervencionizam” (naime imperijalistički militarizam) Clinton-Obamine administracije, s dodatnim potencijalom rivalstva velikih sila protiv Rusije i Kine .

Kad je riječ o Izraelu i genocidnom cionizmu, Biden i Trump dvije su strane istog ubistvenog novčića, novčića koji se može baciti da se odluči ko će od njih biti sljedeći predsjednik SAD-a.

Svi upleteni u to zlo

Godine 2016. pisao sam o američkim izborima kao egzistencijalnoj prijetnji svijetu. Danas, dok se Amerikanci spremaju glasovati ili ne glasovati, Gaza je opustošena američkim bombama, američkim borbenim avionima, američkim tenkovima, američkim mecima, američkom vojnom obavještajnom službom i američkom diplomatskom zaštitom genocidnog cionizma. Kad bi Trump naslijedio Bidena, bilo bi više od toga.

Nema manjeg zla – zlo je zlo – i američka politička kultura je zla. Ova dva starija čovjeka dvije su glavne ikone tog opipljivog zla. Desetine hiljada ubijenih muškaraca, žena i djece u Gazi, koji leže zakopani pod ruševinama svojih domova, dokaz su njihova zla.

Nema kamo otići, nigdje se sakriti, nigdje nazvati sigurnim utočištem od ovih grdosija. Za manje od mjesec dana, Amerikanci moraju platiti svoje poreze, od kojih će milijarde biti potrošene na pravljenje bombi koje će baciti na Palestince ili druge ljude poput Palestinaca. Već smo svi upleteni u to zlo.

Vodeći liberalni kolumnist za New York Times nedavno je napisao : “Ali drugi Trumpov mandat ne bi se odnosio samo na zloporabu moći, eroziju kontrole i ravnoteže i uzdizanje raznih hakova i aparatčika na položaje stvarne vlasti. Također bi se radilo o zajedničkim naporima da savezna vlada postane sredstvo za raspodjelu bogatstva prema gore.”

Koji god od ove dvojice moralno izopačenih ljudi bude izabran za predsjednika, on će isto bombardirati nedužne ljude, izgladnjivat će svijet kao što su izgladnjivali Palestince, brinuti se za vlastite đavolske interese i, još jednom, Amerikanci će se sukobiti jedni protiv drugih misleći da su opredjeljenje za manje zlo. Nisu.

Izrael nije samo doseljenička kolonija koju su stvorili Europljani i Amerikanci kako bi zaštitili svoju ubilačku dominaciju nad svijetom. Izrael je sama ubojita logika zapadnog barbarstva koje se prodalo kao oličenje civilizacije.

Kada je predsjednik ove garnizonske države rekao da spašava “zapadnu civilizaciju”, rekao je istinu: njegova naseljenička kolonija i genocidni cionizam koji ona predstavlja sama su suština “zapadne civilizacije”. Dvojica masovnih ubica, Biden i Trump, najviši su domet političke kulture koju nazivaju “demokracijom”.

Neizlječiva ksenofobija

Liberalni Amerikanci danas strahuju da će Trump demontirati američku demokraciju. Ali šta je tačno američka demokracija značila za svijet?

Pitajte Palestinca, Afganistanca, Iračanina, Iranca koji su pretrpjeli poniženje državnog udara 1953. Pitajte Afrikanca ili Latinoamerikanca koji je bio prepušten na milost i nemilost neprekidnim državnim udarima CIA-e. Pitajte što im znači američka demokracija.

Izgrađen na genocidu nad američkim domorodcima, trajnom transatlantskom ropstvu i neizlječivoj ksenofobiji, SAD u cijelom svom postojanju jedno je čvrsto i nepopravljivo rasističko poduzeće, gdje se skupina milijunaša može rugati toj tvrdnji o demokraciji. 

Za što je Trump optužen 6. januara 2021.? Da su njegove grubijanske pristaše napale Capitol Hill i pokušale spriječiti da Genocide Joe naslijedi Don the Con?

Nije li Capitol Hill bio na udaru beskrajnog marša jednog ili drugog lobija – oružarskog lobija, lobija fosilnih goriva, izraelskih lobija, ad nauseam?

Glatko obrijani i odjeveni u poslovna odijela, lobisti ulaze u dvorane Kongresa i podmićuju zakonodavce da pošalju više oružja Izraelu da pokolju više Palestinaca, prodaju više oružja ludim ljudima da ubiju školsku djecu ili pak zanemaruju ekološke katastrofe s kojima se suočavamo i povećati profit industrije fosilnih goriva.

To je ukratko američka demokracija. 

Svi bismo trebali napustiti svaku lažnu nadu u američku demokraciju i početi od ruševina Gaze i zaklanih leševa Palestinaca pokopanih ispod tih ruševina i ponovno izgraditi novu političku imaginaciju.

Opsceno je ući u bilo koje glasačko mjesto i glasati za bilo koga u ovoj temeljno manjkavoj i nepopravljivoj “američkoj demokraciji”. Ne možemo spasiti ovaj đavolski politički sustav. Moramo spasiti vlastite duše.

MEE