Home » Antiizraelska retorika u Jordanu se pojačava dok se kraljevstvo sprema za haos
Kolumne

Antiizraelska retorika u Jordanu se pojačava dok se kraljevstvo sprema za haos

Jedan od dnevnih skupova koji se održavaju u Ammanu u znak solidarnosti s Palestincima od početka izraelskog bombardiranja Gaze prošlog mjeseca (AFP)

Bilo bi teško propustiti sve snažniju retoriku jordanskih dužnosnika dok Izrael nastavlja udarati po Gazi .

Jordanski premijer Bisher al-Khasawneh upozorio je prošlu sedmicu da će kraljevstvo sve pokušaje raseljavanja Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale protumačiti kao “objavu rata”.

Ubrzo nakon toga, ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, odbijajući pokušaje Izraela da odluče tko će upravljati poslijeratnom Gazom, opisao je Hamas kao “ideju koja ne umire”.

“Ko god želi drugačiju situaciju mora zadovoljiti potrebe i prava palestinskog naroda i postići sveobuhvatni mir”, rekao je Safadi.

“Ako međunarodna zajednica ne krene u ovom smjeru i s planom koji postiže mir, palestinsku državu i prava njezinog naroda, vraćat ćemo se u rat svakih pet ili šest godina.”

Na sastanku s jordanskim dužnosnicima, kralj Abdullah II odbacio je svaki scenarij prema kojem bi Izrael ponovno okupirao dijelove Gaze ili uspostavio tampon zone, navodeći da bi “to pogoršalo krizu i da je neprihvatljivo, predstavljajući napad na palestinska prava”.

Neki izvori vjeruju da je izraelski zračni napad u blizini jordanske poljske bolnice u Gazi u srijedu, u kojem je ozlijeđeno sedam osoblja, znak da su se Jordanove riječi jasno i glasno čule u Tel Avivu.

“Da, to je bila poruka… zbog snažnog i naprednog jordanskog stava”, rekao je Mohammad al-Momani, član odbora za vanjske poslove jordanskog Senata, za Middle East Eye.

Momani je rekao da je napad također “očigledno kršenje međunarodnog prava i mirovnog sporazuma između Jordana i Izraela”.

Umirovljeni general bojnik Dhifaullah al-Daboubi, vojni stručnjak specijaliziran za izraelska pitanja, rekao je da je Izrael sigurno znao da Jordan ima tri terenske bolnice – u Jeninu, Nablusu i Rafahu – i njihove lokacije.

“Ovo može biti poruka da Izrael nije zadovoljan ovim korakom”, rekao je o osnivanju bolnica u kraljevstvu.

Sadrži haos

Prije rata, službeni stav Jordana uvijek je bio da je ” rješenje dvije države ” najbolji način za okončanje sukoba, da Izrael treba okončati svoju okupaciju i da palestinsku državu treba uspostaviti duž granica iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao svojom glavni.

Trenutačno zveckanje oružjem iz Ammana djelomično je usmjereno na živahni pro-palestinski prosvjedni pokret u kraljevstvu u pokušaju održavanja kontrole, osobito dok prosvjednici guraju otvaranje granica kako bi se Jordanci mogli pridružiti borbi.

Prošlog su tjedna jordanske snage sigurnosti uhitile 25 muškaraca koji su planirali održati prosvjed zbog nastavka izraelskog bombardiranja Gaze u džamiji u blizini jordanske granice s Palestinom.

Od početka rata, u Ammanu se svakodnevno održavaju prosvjedi tražeći od vlade da otkaže svoj mirovni sporazum s Izraelom iz 1994. kao i ugovore o plinu kao odgovor na izraelsko ponašanje u Gazi.

Ali Jordanove snažne riječi, kažu upućeni i analitičari, također su odraz rastućeg straha da se poredak na susjednoj Zapadnoj obali raspada i postoji rizik da bi se haos mogao preliti preko granice – ili još gore.

Bivši zamjenik premijera, Mamdouh Abbadi, rekao je za MEE da se brine da bi Izrael, pod svojim trenutnim vodstvom, mogao planirati invaziju na Jordan, okončavajući 29-godišnji mirovni sporazum između dviju zemalja.

Abbadi je rekao kako misli da su dužnosnici u Ammanu bili previše umjereni u svom dosadašnjem pristupu i pozvao je Jordan da prekine veze s Izraelom i započne obvezno služenje vojnog roka.

“Ono što se događa u Jordanu je popularna i službena ponovna procjena odnosa s okupacijom jer je budućnost Jordana ugrožena zbog cionističkog utjecaja”, rekao je Abbadi.

“Jordanska država ne bi trebala samo prekinuti veze s Izraelom, već i naoružati ljude i izgraditi strateške odnose sa zemljama koje se protive okupaciji, poput Sirije, Irana, Rusije i Kine, budući da Zapad kuje urotu s izraelskom okupacijom kako bi stvorio ravnotežu .”

Saleh al-Armouti, čelnik Reformskog bloka, islamističke oporbene stranke koja ima 10 mjesta u Zastupničkom domu od 130 mjesta, rekao je za MEE da je snažan odgovor Jordana za “ljutu domaću ulicu”.

Ali također služi Jordanu, koji ima skrbništvo nad islamskim i kršćanskim svetim mjestima na Zapadnoj obali, za održavanje vlastite nacionalne sigurnosti, rekao je.

“Posebno jer je palestinski otpor, preko Khaleda Meshaala i dužnosnika Hamasa, objavio svoju potporu hašemitskom skrbništvu nad svetim mjestima i protiv naseljavanja u Jordanu i raseljavanja”, rekao je Al-Armouti.

“Kada ministar vanjskih poslova Ayman Safadi kaže da je Hamas ideja koja ne prestaje, a dužnosnici izjavljuju da je raseljavanje Palestinaca objava rata Jordanu, to je napredan stav.

“Naš stav nadilazi slanje pomoći u Gazu. Mi smo jedini koji su poslali ovu pomoć u nepovoljnim okolnostima.”

Mohammed Abu Rumman, bivši ministar mladeži i kulture, a sada ravnatelj Instituta za političke i društvene studije , rekao je da je jedan od glavnih strahova koji vode Jordanov odgovor mogućnost da se sukob proširi na Zapadnu obalu i povuče kraljevstvo dalje eskalacije.

“Mogući scenariji uključuju kolaps Palestinske nacionalne uprave i pojavu kaosa i širih nemira koji bi mogli dovesti do novog premještaja u Jordan”, rekao je Abu Rumman za MEE.

Pregled ugovora

Osim snažnih riječi, postoje opipljive radnje koje vlada sada poduzima, uključujući reviziju svih sporazuma potpisanih s Izraelom od strane parlamentarnog pravnog odbora.

Pregled, koji je sazvao predsjednik Predstavničkog doma Ahmed Safadi, iznijet će preporuke vladi o akcijama koje treba poduzeti ako Izrael nastavi s napadom na Gazu.

Ovo nije prvi put da Jordan revidira svoje sporazume s Izraelom.

U 2017. pravni odbor proveo je isti pregled i kao odgovor na to što je Trumpova administracija priznala Jeruzalem kao glavni grad Izraela i na Dogovor stoljeća . Ali odluke odbora nikada nisu ugledale svjetlo dana.

Jordan je potpisao oko 15 trgovinskih i turističkih sporazuma s Izraelom od potpisivanja mirovnog sporazuma 1994.

Najistaknutiji od tih sporazuma je sporazum o uvozu plina potpisan 2016., koji je predviđao da Izrael opskrbljuje Jordan s približno 45 milijardi kubičnih metara plina tijekom 15 godina u zamjenu za 10 milijardi dolara koje je kraljevstvo platilo u istom razdoblju.

Reformistički blok također je podnio nacrt zakona kojim se poziva na otkazivanje jordansko-izraelskog mirovnog sporazuma.

Prema al-Armoutiju, čelniku bloka, ako nacrt prijedloga odobri parlament, vlada će biti prisiljena podnijeti zakon kojim se predlaže otkazivanje sporazuma na istoj ili sljedećoj sjednici.

Izvor