Home » Armin Hodžić će u Saboru predstavljati pet nacionalnih manjina
Region

Armin Hodžić će u Saboru predstavljati pet nacionalnih manjina

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih jučer.

Naime, prema obrađenim podacima s 99,5 posto biračkih mjesta, Hodžić je dobio glasove 3328 birača, a Lekaj Prljaskaj 2239 birača te će on zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu, javlja HINA.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha, koji je dobio 933 glasa.

Furio Radin (Pula, 1950.), sociolog po zanimanju, dužnost zastupnika obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u mirovinu, ali se opet takmičio za to mjesto.

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina), koji nije imao protukandidata, te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma Kali Sara), a u sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a – Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov – koji su osvojili bitno više glasova od svojih protukandidata.

Republika Hrvatska garantuje pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom. Pri izboru te grupe zastupnika ne koristi se preferencijalno glasanje.

Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

(Vijesti.ba)