Home » Dan sećanja u Novom Pazaru: Tišina i poštovanje za žrtve genocida u Srebrenici
Region

Dan sećanja u Novom Pazaru: Tišina i poštovanje za žrtve genocida u Srebrenici

Foto: Aleksandar Nićiforović/AA

U Novom Pazaru danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a prema odluci Gradske skupštine iz jula 2015. godine. U tom gradu danas važe pravila koja inače važe za dan žalosti, javlja Anadolu.

Od jutros, na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, zastave ispred zgrade Gradske uprave spuštene su na pola koplja. U gradu vlada tišina, tradicionalno, ugostiteljski objekti ne emituju muziku. Organizovanje javnih događaja je zabranjeno, osim onih kojima se obeležava godišnjica genocida.

Neraskidiva je povezanost Novog Pazara i Srebrenice. Taj grad na jugozapadu Srbije 2018. godine predstavio je novouređeni plato nazvan po preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović. Otvaranju su prisustvovale i članice Udruženja “Mjake Srebrenice” koje su od tada redovno posećivale Novi Pazar. Gradsko veće Novog Pazara opredelilo je oko 40.000 evra za projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima.

Godišnjicu genocida u Novom Pazaru tradicionalno obeležava Bošnjačko nacioanlno vijeće. U toj instituciji održana je promocija knjige „Srebrenica – hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem“, autora Matthiasa Finka. U saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, otvorena je i izložba „Mrtvare“, autora Armina Durguta.