Home » Egipat privodi žene koje protestuju protiv izraelskog rata protiv Gaze ispred ureda UN Women u Kairu
Svijet

Egipat privodi žene koje protestuju protiv izraelskog rata protiv Gaze ispred ureda UN Women u Kairu

Egipatske aktivistice pročitale su pismo UN Women-u pozivajući na prekid izraelskog rata protiv Gaze i sukoba u Sudanu, 23. aprila 2024. (X/screengrab)

Egipatske snage sigurnosti rastjerale su u utorak proteste solidarnosti u Gazi ispred sjedišta UN Women u Kairu i privele nekoliko aktivistica koje su sudjelovale, prema lokalnim medijima i aktivistima, prenosi MEE.

Policijske snage privele su većinu demontranata, uključujući Mahienour el-Masry, Lobna Darwish, Rasha Azab, Ragya Omran, Mai el-Mahdy, Israa Yusuf i Farida al-Hifny, prema egipatskom aktivisti Ahmedu Doumi.

Tokom protesta demonstranti  su pročitali pismo upućeno UN-ovoj agenciji za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, osuđujući kršenja ljudskih prava i ratne zločine koji pogađaju žene u Gazi i Sudanu kao rezultat tamošnjih sukoba.

“Drage UN Women, mi smo skupina Egipćanki užasnutih zločinima počinjenim protiv naših sestara u Gazi kao rezultat izraelskog genocidnog rata nad palestinskim narodom od 7. oktobra”, stoji u pismu.

“Također smo zaprepašteni neuspjehom UN-a da zaštiti dva naroda od ratnih zločina koji su u toku, posebice seksualnih zločina, a posebice dvosmislenosti između žrtava i krivaca”, dodaje se.

U pismu  UN Women optužuje za “diskriminaciju žena u Gazi i Sudanu” time što se nisu zauzeli za njih.

Također je pozvalo agenciju UN-a da provede istrage o navodnim seksualnim zločinima i ratnim zločinima nad ženama u pogođenim područjima.

Hossam Bahgat, direktor Egipatske inicijative za osobna prava (EIPR), rekao je da je njegova organizacija izgubila kontakt s Lobnom Darwish, direktoricom EIPR-ovog programa za prava žena i rodna pitanja.

“Ona je [posljednja] rekla da je bila s drugim zatočenim feminističkim aktivisticama u mikrobusu sigurnosnih agencija; nisu znale kamo idu”, rekao je Bahgat za MEE.

“Pitali smo u policijskoj postaji i nismo uspjeli identificirati njihovu lokaciju.”

Bahgat je rekao da je broj uhapšenih i dalje neizvjestan, ali se vjeruje da je najmanje 15 aktivistica u pritvoru, budući da im telefoni više nisu dostupni. 

Gušenje propalestinskih protesta

Policijska akcija od utorka nije prvi put da su demonstranti u Egiptu privedeni zbog učešća u protestima protiv Gaze.

Egipat je učinkovito zabranio proteste otkako je predsjednik Abdel Fattah el-Sisi došao na vlast prije više od deset godina, a sigurnosne snage rutinski suzbijaju svaku protuvladinu aktivnost.

Snage sigurnosti  privele su  desetke propalestinskih demontranata od 20. oktobra, kada su hiljade ljudi sudjelovali u skupu na kultnom trgu Tahrir u Kairu, koji je bio epicentar revolucije koja je kulminirala ostavkom  predsjednika  Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Nakon gušenja tog skupa, protesti su bili manjeg obima i brzo su ih rastjerali sigurnosni dužnosnici.

Dana 30. novembra četiri  su međunarodna aktivista privedena  i držana u izolaciji više od 27 sati, nakon propalestinskog protesta ispred egipatskog ministarstva vanjskih poslova u Kairu.

Organizirali su skup kako bi zatražili sigurnosnu provjeru za Global Conscience Convoy,  humanitarni konvoj  u Gazu koji je planirao Sindikat egipatskih novinara, za isporuku prijeko potrebne pomoći.

Snage sigurnosti također  su rastjerale  propalestinski protest žena u Kairu 8. marta, koji se poklopio s Međunarodnim danom žena.

Vlasti su 4. aprila privele najmanje 10 demonstranata na bdijenju ispred novinarskog sindikata u Kairu, osuđujući ulogu egipatske vlade u opsadi Gaze.