Home » Globalna osude nakon izraelskog masakra u Gazi
Svijet

Globalna osude nakon izraelskog masakra u Gazi

Foto AFP

Globalna osuda zapljusnula je nakon nedavnog smrtonosnog napada izraelskih okupacijskih snaga na palestinske civile koji su čekali pomoć u hrani u opkoljenom pojasu Gaze, koji je bio pod neprekidnim bombardiranjem ilegalnog režima posljednjih pet mjeseci.

Najmanje 112 ljudi je ubijeno, a više od 750 ranjeno u četvrtak kada su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su opkolili konvoj od 38 kamiona s humanitarnom pomoći u Gazi, a palestinsko ministarstvo zdravstva incident je nazvalo “masakrom”.

Najnoviji izraelski zločin dolazi nakon što su nevladine organizacije i stručnjaci UN-a u nekoliko navrata izrazili strah od gladi na opkoljenom području, koje je okupacijom od oktobra prošle godine potpuno odsječeno od pomoći.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je izrazilo “šok” i “ozbiljno” osudilo napad na Palestince koji su čekali  pomoć.

“Kina je šokirana ovim incidentom i oštro ga osuđuje”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning. “Izražavamo našu tugu za žrtvama i naše suosjećanje s ozlijeđenima.”

Mao je također pozvao okupacijski entitet da “odmah” provede prekid vatre i zaštiti sigurnost palestinskih civila u Gazi.

“Kina poziva relevantne strane, posebno Izrael, da odmah prekinu vatru i prekinu borbe, ozbiljno zaštite sigurnost civila, osiguraju da humanitarna pomoć može ući i izbjegnu još ozbiljniju humanitarnu katastrofu”, dodala je glasnogovornica.

U objavi na platformi društvenih medija X francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je “najoštriju osudu ovih pucnjava i pozvao na istinu, pravdu i poštivanje međunarodnog prava”.

Saudijska Arabija oštro je cenzurirala ono što je nazvala “gađanjem” nenaoružanih civila, dok su Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati također objavili osude.

Katar je upozorio da će izraelsko “nebriga prema palestinskoj krvi… utrti put rastućem ciklusu nasilja”.

Turska je rekla da je incident “dokaz da (Izrael) ima za cilj svjesno i kolektivno uništenje palestinskog naroda”.

Španjolski ministar vanjskih poslova rekao je da “neprihvatljivi” događaji naglašavaju “hitnost prekida vatre”, dok je šef diplomatije Europske unije Josep Borrell izrazio užasnutost “još jednim pokoljem među civilima u Gazi koji očajnički traže humanitarnu pomoć”.

Izrael je poveo svoj genocidni rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela operaciju Oluja Al-Aqsa protiv uzurpatorskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Od početka ofenzive, režim u Tel Avivu ubio je 30.035 Palestinaca i ranio 70.457 drugih.

Režim u Tel Avivu također je uveo “potpunu opsadu” teritorija, isključivši gorivo, struju, hranu i vodu za više od dva milijuna Palestinaca koji tamo žive.