Home » Gospodine Biden, vi ste ratni zločinac
Kolumne

Gospodine Biden, vi ste ratni zločinac

Chip Somodevilla/Getty Images
dr. Johannes Dragsbaek Schmidt
Neovisni istraživač i aktivist, doktorirao razvoj i međunarodne odnose u Danskoj.


U slučaju da ste zaboravili Joe Bidene, vi ste vrhovni zapovjednik i predsjednik Sjedinjenih Država. Vi ste odgovorni za pokolje i masovne zločine u Gazi. Više od 24.000 ubijeno je u tri mjeseca, a gotovo 60.000 je ozlijeđeno; Još 8.000 ih je nestalo. Otprilike dvije trećine tih brojki čine djeca i žene. Prema WFP-u, 70 posto stanovništva gladuje, a polovica fizičke infrastrukture, stambenih objekata, bolnica itd. bombardirano je u ruševine. Potpisali ste smrtnu presudu ovim nevinim ljudskim bićima. Izraelski čelnici otvoreno promiču kolektivno kažnjavanje i bez imalo oklijevanja brutalno napadaju bolnice, škole i objekte UN-a. Nepročišćena kanalizacija i prenapučenost dovode do brzog širenja bolesti, uz punu podršku Bijele kuće u Washingtonu.

Posljedice su da vaša država tone zajedno s Izraelom i vašim prijateljem ratnim zločincem Benjaminom Netanyahuom. Vaša je zemlja je izolirana i diplomatski, politički i moralno. Vaša podrška najintenzivnijoj kampanji bombardiranja u povijesti nije povezana samo s ljudskim pravima, koja inače koristite kao oružje za prisiljavanje drugih zemalja, ona je također nedemokratska, protivna je Ženevskoj konvenciji i pokušaj je genocida i etničkog čišćenja. Južnoafrička Republika podnijela je tužbu glavnom pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda, Međunarodnom sudu pravde u Haagu, optužujući Izrael za počinjenje genocida u Gazi. Vaša zemlja ne samo da je suučesnik, već u stvarnom vremenu Izrael ne bi mogao počiniti genocid bez vaše pomoći.

Zločini protiv čovječnosti

Uzmimo jedan po jedan. Zločini protiv čovječnosti uključuju masovno izgladnjivanje i glad. Uskraćivanje vode, goriva, struje, medicinskih potrepština i hrane za 2,3 milijuna Palestinaca koji žive u logorima, getima, zatvorima ili kako već želite, nije samo ratni zločin, to su genocidni primjeri teških ratnih zločina izričito zabranjenih odredbama 4. ženevska konvencija o zaraćenoj okupaciji. Izrael kao okupacijska sila ne uživa nikakvo pravo na samoobranu od okupiranog naroda i pod sveobuhvatnom je dužnošću zaštititi civilno stanovništvo u svim okolnostima. Human Rights Watch (HRW) nedavno je izjavio: “Više od dva mjeseca Izrael uskraćuje stanovništvu Gaze hranu i vodu, što je politika koju su potaknuli ili odobrili visoki izraelski dužnosnici i odražava namjeru izgladnjivanja civila kao metode ratovanja .” Dodaje se: “Svjetski čelnici trebali bi govoriti protiv ovog gnusnog ratnog zločina, koji ima razorne posljedice na stanovništvo Gaze.”

Prema HRW-u: “Pružanje oružja koje bi svjesno i značajno pridonijelo nezakonitim napadima može one koji ga dostavljaju učiniti sukrivcima za ratne zločine.” Ista organizacija pozvala je na uvođenje embarga na oružje Izraelu kako bi zaustavio svoje nezakonite napade.

25. decembra 2023. Times of Israel je napisao da je 245 američkih transportnih zrakoplova i 20 brodova dopremilo više od 10.000 tona vojne pomoći. Ministarstvo obrane napravilo je 40 milijardi šekela (gotovo 2,8 milijardi dolara) u dodatnim kupnjama naoružanja i vojne opreme od SAD-a od početka sukoba.

Prema Bloombergu, vaša je zemlja poslala “2.000 laserski navođenih Hellfire projektila koji se mogu lansirati iz helikoptera Apache”, kao i niz drugih minobacača i streljiva, uključujući “36.000 metaka topovskog streljiva od 30 mm, 1.800 traženog bunkera M141 -razbijajuće streljivo i najmanje 3500 uređaja za noćno promatranje.” Otprilike 92 posto izraelske industrije oružja ili financira ili se isporučuje iz SAD-a. Ovo se oružje koristi za ubijanje palestinskih izbjeglica, uključujući žene i djecu, na način bez presedana. Ovo nije sve. Drugi izvori primjećuju da Izrael koristi granate od 155 mm i minobacačke granate od 120 mm kako bi gađao Libanon i Gazu bijelim fosforom . Vaša administracija također je pružila obavještajnu i logističku pomoć kako bi se ubrzao gladak genocidni rat protiv Palestinaca.

Osim toga, postoji najmanje 15 brodova američke mornarice u regiji, zračni nadzor, američke bespilotne letjelice iznad Gaze, borbene eskadrile i hiljadu vojnika koji projiciraju američku vojnu snagu kao potporu izraelskim ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali i kao sredstvo odvraćanja protiv izraelskih susjeda.

Gospodine Biden. Ovo je tvoje nasljeđe

Vaša vlada ne može podržati prekid vatre u Vijeću sigurnosti UN-a u nepravednom napadu ljudi u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu. Zapravo, rata nema. Nema samoobrane. Jedna od najbolje opremljenih vojski na svijetu pokušava izvršiti genocid koristeći se strategijom uništenja spaljene zemlje. Nema pravog rata. Postoji oko 300.000 vojnika protiv male skupine od 30.000 gerilskih boraca s lakim oružjem. Ovo se ne može opisati kao rat. Najveće prisilno raseljavanje u povijesti više od dva milijuna ljudi, ili više od 80 posto ukupnog stanovništva, u najkraćem vremenskom razdoblju je katastrofa koja će zaprljati vaše zapise za buduće historičare.

Vaša nepokolebljiva potpora genocidnom režimu u Tel Avivu potkopava buduća spominjanja ljudskih prava i demokracije od strane vaše administracije. Pretpostavljam da su orvelovski novogovor o ‘stankama’ umjesto prekida vatre i ‘ bez vize za nasilne i militantne doseljenike ‘ sa Zapadne obale (implicitno priznajući ilegalna naselja) očito jasni primjeri primitivnog licemjerja koje dolazi iz Bijele kuće. Lako je vidjeti da je pokušaj zavaravanja svijeta tvrdnjom da SAD pokušava ublažiti brutalni masakr Izraela nad palestinskim narodom čista propaganda i spin. To je također slučaj s prijekorom vaše vlade protiv fašističkih ministara u Izraelu koji predlažu masovnu deportaciju Palestinaca iz Gaze.

Podsjećam da je državni tajnik Antony Blinken početkom listopada agresivno pokušao prisiliti egipatskog predsjednika Abdela Fattaha Al-Sisija i jordanskog kralja Adullaha da prime stotine hiljada izbjeglica. U decembru je vaš prijatelj Netanyahu rekao članovima stranke Likud da Izrael “radi na olakšavanju takozvane ‘dobrovoljne migracije’ Palestinaca iz Gaze.”

Danny Danon, bivši ambasador Izraela pri UN-u, dao je intervju za radio Kan Bet i tvrdio da su ga kontaktirale “zemlje Latinske Amerike i Afrike koje su voljne prihvatiti izbjeglice iz Pojasa Gaze”.

“Moramo olakšati stanovnicima Gaze odlazak u druge zemlje”, rekao je. “Govorim o dobrovoljnoj migraciji Palestinaca koji žele otići.”

Ne postoji egzistencijalna prijetnja Izraelu od strane neprijatelja bez vojske, bez zračnih snaga, bez mornarice, bez države i gotovo bez civilne infrastrukture, ovo je doista borba između Davida i Golijata. Kao što je naglasio Jeremy Scahill iz Intercepta , gospodine Bidene, pokazali ste nepokolebljivu  podršku Izraelu tokom proteklih 50 godina. Palestinci nemaju stotine komada nuklearnog oružja koje je u posjedu takozvanih Izraelskih obrambenih snaga (IDF). Izrael može spaliti Gazu i njezin narod do temelja jer SAD to olakšava, politički i vojno. Nema stotine nuklearnih oružja. Gospodine Biden, branili ste izraelsku neproporcionalnu upotrebu sile, kolektivnog kažnjavanja i brutalnih masakra u množini.

Vaša vlada također podupire više od 60.000 američkih doseljenika na Zapadnoj obali. Vjeruju u herojstvo terorista i rasista Barucha Goldsteina i Meira Kahanea, dvojice američkih državljana čiji su sljedbenici dio vlade koju vodi Likud. Oni se smatraju prorocima doseljeničkog pokreta i američkim fanaticima koji čine otprilike 15 posto ukupne doseljeničke populacije na okupiranoj Zapadnoj obali. Osim toga, u okupiranom istočnom Jeruzalemu nalazi se oko 100.000 američkih državljana.

Tokom invazije na Libanon 1982. , kako primjećuje Scahill, u javnosti ste vi, g. Biden, bili neutralni, ali privatno ste se susreli s tadašnjim premijerom Izraela, Menachemom Beginom, a iz Beginove biografije se čini da je vaša podrška brutalnosti invazije čak i nadmašio izraelsko stajalište. Prema Beginovom iskazu, rekli ste da ćete ići i dalje, čak i ako to znači ubijanje žena i djece. Bivši izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama od 2009. do 2013., Michael Oren, piše da je u savezu Izraela s Amerikom prvo načelo bilo ‘bez dnevnog svjetla’. Drugo, ‘bez iznenađenja’. SAD i Izrael uvijek su se mogli ne složiti, ali nikad otvoreno. To je poanta kako on kaže “mi smo ultimativni saveznik Sjedinjenih Država.”

Kada ste izabrani prije tri godine, nakon četiri godine s Donaldom Trumpom, dali ste obećanje da ćete ponovno preuzeti plašt globalnog vodstva kao “snažan i pouzdan partner za mir, napredak i sigurnost”. Ali sada vidimo vašu pravu svrhu kao stalnog promicatelja apartheida u Izraelu i katastrofe u Gazi.

Izraelska kršenja međunarodnog prava uključuju kolektivno kažnjavanje, rastuću glad i bolesti zbog ograničenja hrane, vode, lijekova i goriva. To je bez presedana i nagriza sve narative o demokraciji i ljudskim pravima. Vi čak kršite zakon SAD-a. Prema odjeljku 620I američkog Zakona o inozemnoj pomoći, „nikakva se pomoć ne smije pružati nijednoj zemlji ako je predsjedniku dano do znanja da vlada te zemlje zabranjuje ili na drugi način ograničava, izravno ili neizravno, prijevoz ili isporuku američke humanitarne pomoći. ”

Katolicizam i teror

Gospodine Biden, jednom ste za sebe rekli  da ste “najbolji katolički prijatelj  Izraelu”. Prijatelj koji je podržao i opskrbio Izrael s više od 22.000 navođenih i nenavođenih bombi koje su bačene na Gazu. Prema izvješćima u New York Timesu , Bidenova administracija toliko je predana raspirivanju pokolja u Gazi da se čak pozvala na rijetke izvanredne ovlasti za prijenos tenkovskog streljiva bez revizije Kongresa. Isporuka oružja stavljena je na ubrzani kolosijek odmah nakon što je Washington stavio veto na prijedlog prekida vatre u Vijeću sigurnosti.

Prema vojnom povjesničaru Robertu Papeu : “Gaza će također biti zabilježena kao naziv mjesta koji označava jednu od najtežih kampanja konvencionalnog bombardiranja u historiji,” usporedivu s bombardiranjem njemačkih gradova u Drugom svjetskom ratu.

Gospodine Biden, vjerojatno vas nije briga. Jedan od vaših slavnih prethodnika Eisenhower zagovarao je “da se nacija čuva od potencijalnog utjecaja vojno -industrijskog kompleksa “. Ovo je zanimljivo jer se čini da se vaša administracija sastoji od najdesničarskih neokonzervativaca u povijesti Sjedinjenih Država. Savjetnici i “stručnjaci” za vanjsku politiku koji još uvijek vjeruju da je SAD gospodar svemira.

Korporativne veze vaše administracije ilustriraju vaš osobni angažman je kao ratnog huškača. Vaš ministar obrane i drug po oružju, Lloyd J. Austin III, služi u upravnom odboru Raytheona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača oružja, dok je Blinken povezan s Pine Island Capital Partners, investicijskom firmom specijaliziranom za obrambene firme. Obje firme imaju velike uloge u isporuci smrtonosnog oružja za etničko čišćenje i genocid u Gazi.

Nedavni Memorandum o politici prijenosa konvencionalnog naoružanja Sjedinjenih Država (CAT) od 23. februara 2023. jasno kaže: „Politika Sjedinjenih Država CAT ojačat će sigurnost saveznika i partnera i pridonijeti zajedničkim sigurnosnim ciljevima; pojačati globalno odvraćanje; promicati poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava; pridržavati se međunarodnih normi o neproliferaciji; ojačati partnerstva koja čuvaju i proširuju naš globalni utjecaj. Licemjerje je evidentno i svijet ga gleda.”

Gospodine predsjedniče, vi i vaša vlada ne poštujete međunarodno humanitarno pravo, ali također se čini da ne poštujete vlastite zakone. To se može vidjeti u svjetlu humanitarne tragedije koja se odvija pred našim očima. Brutalni masakri uz smrtonosnu potporu vas i vaše vlade jasno su pokazali da ste lišeni predanosti demokratskim načelima. 153 nacije zahtijevale su prekid vatre na glasovanju u Generalnoj skupštini UN-a i ponovno ste bili izolirani kada ste glasali protiv, s deset manjih zemalja, uključujući Izrael i Austriju. Rezolucije Vijeća sigurnosti naišle su na vaš veto. To je sramotno i pokazuje da ste ratni zločinac koji izravno podržavate glad i genocid. Gospodine Biden, vi, vaša vlada i Kongres omogućujete ta uništenja.

MEM