Home » Haaretz: Stotine lažnih naloga za promovisanje izraelskog narativa
Svijet

Haaretz: Stotine lažnih naloga za promovisanje izraelskog narativa

Izraelski izvještaj je otkrio da je stotine lažnih elektronskih naloga korišteno za promoviranje izraelskog narativa na Zapadu protiv Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i Islamskog pokreta otpora (Hamas).

Izvještaj je pripremila privatna izraelska organizacija Vic Reporter, a izvode iz izvještaja objavio je u utorak izraelski list Haaretz.

List navodi da su prvi put od početka rata u Gazi istraživači društvenih medija otkrili neku izraelsku kampanju za postizanje utjecaja na brojnim platformama, i to korištenjem stotine lažnih naloga za promoviranje takozvanih izraelskih interesa na engleskom jeziku među zapadnom omladinom.

Također navodi da kampanja koju je otkrio izraelski Vic Reporter ne potiče na širenje lažnih informacija, već se fokusira na pojačavanje navoda i izvještaja u vezi sa umiješanošću uposlenika UNRWA-e u dešavanjima 7. oktobra, a njene mete podrazumijevaju i američke zakonodavce.

Prema navodima u listu, istraživači Vic Reportera otkrili su da se za tri informativna portala čini da su napravljeni posebno za ovu kampanju, a objavljivali su izvještaje preuzete iz autentičnih informativnih medija, među kojima je američki CNN i britanski The Guardian, kako prenosi Al Jazeera.

U listu se navodi da stotine lažnih naloga intenzivno promoviraju izvještaje sa portala napravljenih za ovu kampanju – pored objavljivanja snimaka ekrana (screen shotova) sa autentičnih web-stranica, poput američkog The Wall Street Journala – o umiješanosti radnika UNRWA-e u napad.

Svi avatari su kreirani na iste datume, koriste iste fotografije profila i iste načine imenovanja, kao i još neke druge karakteristike koje ukazuju da su svi dio iste mreže. Dok su takozvani roboti automatski nalozi koji se lako mogu identifikovati preko platformi, avatari su „hibridni“ (cyborg), nisu potpuno automatizovani, već pokušavaju da simuliraju stvarno ljudsko ponašanje kroz aktivnosti na brojnim platformama. Pronađeno je više od pet stotina različitih avatara na Facebooku, Instagramu i platformi X., prenosi Haaretz.

Dodaje da su tri portala objavila postove sa gotovo identičnim tekstovima i linkovima.

Haaretz je istakao da je kampanja počela nekoliko sedmica nakon izbijanja rata i da traje i danas, a ima za cilj da na internetu poveća popularnost materijala koji podržavaju Izrael ili služe njegovim interesima.

Od 26. januara osamnaest zemalja, uključujući Evropsku uniju, obustavile su finansiranje UNRWA-e zbog izraelskih navoda da je jedan broj njenih uposlenika učestvovao u napadu na naselja u blizini Pojasa Gaze 7. oktobra.

Kasnije, nakon otprilike dva mjeseca komentara pozadine izraelskih optužbi, Norveška, Irska, Španija, Švedska, Kanada i Australija objavile su da nastavljaju finansiranje UNRWA-e.