Home » Hamas pozvao Elona Muska da dođe u Gazu i vidi količinu izraelskog razaranja
Svijet

Hamas pozvao Elona Muska da dođe u Gazu i vidi količinu izraelskog razaranja

Foto/Reuters

Hamas je pozvao Elona Muska u Gazu kako bi svjedočio devastaciji palestinske teritorije usljed izraelskih napadanakon što je visokotehnološki milijarder pratio Benjamina Netanyahua u obilasku kibuca koji je bio na meti Hamasovog upada 7. oktobra.

“Pozivamo ga da posjeti Gazu kako bi vidio razmjere masakra i razaranja počinjenih nad narodom Gaze, u skladu sa standardima objektivnosti i kredibiliteta”, rekao je Osama Hamdan, visoki dužnosnik Hamasa na konferenciji za novinare u Bejrutu u utorak.

Muskovo pojavljivanje u ponedjeljak zajedno s izraelskim premijerom u Kfar Azi, kibucu 2 milje (3 km) od granice Gaze također je izazvalo kritike Izraelaca.

Mnogi smatraju da je Musk posjetio to područje kako bi udovoljio Izraelcima i umirio ih nakon rasprave o objavama na njegovoj platformi X koje su okarakterisane kao antisemitske i kao podrška Gazi i Hamasu.

Muskova posjeta Izraelu dogodila se tokom pauze u izraelskoj vojnoj kampanji kako bi se omogućila razmjena zarobljenika koje drže dvije strane, ali Netanyahu je obećao da će Izrael nastaviti operacije čim se privremeni prekid vatre okonča.

“Unutar 50 dana Izrael je bacio više od 40.000 tona eksploziva na domove bespomoćnih stanovnika Gaze”, rekao je Hamdam. “Pozivam američkog predsjednika Bidena da preispita odnose SAD-a s Izraelom i da prestane da im isporučuje oružje.”

Elon Musk je nakon Hamasovog poziva objavio na platformi X da bi to bilo „prilično opasno trenutno“, ali „vjerujem da je dugoročni prosperitet u Gazi dobar za sve strane“.