Home » Historijski korak za palestince: Španija, Irska i Norveška su priznale Palestinu kao nezavisnu državu
Svijet

Historijski korak za palestince: Španija, Irska i Norveška su priznale Palestinu kao nezavisnu državu

Zvaničnici norveške vlade danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na situaciju na Bliskom istoku te su između ostalog saopćili historijsku odluku o priznanju Palestine kao države.

Ovu odluku na konferenciji za medije saopćili su ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide i premijer Jonas Gahr Store.

Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

“Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države”, rekao je premijer tokom konferencije za medije.

“Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom”, rekao je Store.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

“Ne može biti rješenja o dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država”, mišljenja je premijer.

Nakon što su norveške vlasti jutros održale konferenciju za medije na kojoj su saopćili da priznaju Palestinu kao državu, na isti potez su se odlučili i zvaničnici Irske.

Baš kao i u slučaju Norveške, priznanje će formalno stupiti na snagu 28. maja, a ovu odluku su u ime Irske potvrdili Simon Harris, Micheal Martin i Eamon Ryan.

Irska je tako postala država koja je u tzv. prvom talasu usvojila odluku o priznanju Palestine, a sličnu odluku u narednim danima trebale bi donijeti Malta i Slovenija koje su također ranije u zajedničkom saopćenju najavile priznanje Palestine.

“Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi”, rekao je na press konferenciji Simon Harris.

Premijer Španije Pedro Sanchez saopćio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

Na sjednici Kongresa koja je počela u 9 sati, Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

“Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini”, rekao je Sanchez.

Nakon ove rečenice, u Kongresu Španije uslijedio je ogroman aplauz prvenstveno predstavnika ljevice odnosno Socijalističke radničke partije i pokreta Sumar.

Baš kao i u slučaju Norveške i Irske, priznanje će postati pravosnažno 28. maja.

“Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu”, poručio je Sanchez.

(Agencije)