Home » Hutiji kažu da kraj vojnih operacija ovisi o završetku izraelskog napada na Gazu
Svijet

Hutiji kažu da kraj vojnih operacija ovisi o završetku izraelskog napada na Gazu

Mohammed Hamoud – Anadolu Agency

Huti u Jemenu potvrdili su u utorak da zaustavljanje vojnih operacija u Crvenom moru i Adenskom zaljevu ovisi o okončanju izraelske “agresije” i opsade nametnute Palestincima u Pojasu Gaze. Izjavu je objavio politički ured pokreta dan nakon što je Washington obećao da će “Houthi teroriste smatrati odgovornima za svoje postupke”.

“Naše vojne operacije su etičke i imaju za cilj zaštitu ljudskih prava i slobode i neće prestati ako se ne zaustavi agresija na Gazu i ukine opsada nametnuta njezinim stanovnicima”, inzistirali su Hutiji. “Cilj Amerike u opisivanju naših operacija kao ‘terorizma’ i tvrdnji da one nemaju nikakve veze s onim što se događa u Gazi je odvratiti pozornost od pravog terorizma koji je počinio Izrael u Gazi uz američku potporu.”

Pokret je poručio da su njegovi zahtjevi pravedni, logični i jasni. “Zaustavite agresiju na Gazu, uklonite opsadu njenih stanovnika i zaustavit ćemo naše vojne operacije.”

Dodano je da će Jemen nastaviti svoju borbu za okončanje dvostrukih standarda u pitanjima ljudskih prava i sloboda koje SAD i njegovi saveznici usvajaju na temelju američkih interesa. “Tražimo izgradnju sveobuhvatnog i pravednog mira koji jamči slobodu, prava i dostojanstvo [svih] naroda.”

U ponedjeljak je savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao : “Nastavit ćemo djelovati s partnerima diljem svijeta kako bismo Huti teroriste pozvali na odgovornost za svoje postupke. Nastavit ćemo ciljati ovu mrežu kako bismo umanjili sposobnost Hutija da obnove svoje streljivo.”

Kirby je ustvrdio da Hutije “nije ni malo briga” za Palestince u Gazi. “I ovo nije neki principijelan stav koji oni zauzimaju. To je terorizam, kao što sam rekao, čist i jednostavan. I to mora prestati.”

Huti su od početka govorili da gađaju trgovačke brodove povezane s Izraelom kao čin solidarnosti s Palestincima u Gazi, koji se suočavaju s izraelskim genocidom u kojem su suučesnici SAD.

Od početka ove godine, koalicija predvođena SAD-om pokrenula je racije za koje kaže da ciljaju na “Houthi mjesta” u raznim dijelovima Jemena, kao odgovor na napade pokreta. Na takve napade Hutiji su povremeno odgovarali. Dok su Washington i London intervenirali i napetosti eskalirale u januaru, Hutiji su objavili da će svi američki i britanski brodovi biti legitimne vojne mete.