Home » Indonezija tvrdi da se na muslimanske države vrši pritisak da normaliziraju odnose s Izraelom
Svijet

Indonezija tvrdi da se na muslimanske države vrši pritisak da normaliziraju odnose s Izraelom

Foto: Arhiv/AA

Indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi u ponedjeljak je izjavila da Izrael i njegovi saveznici pokušavaju prisiliti muslimanske zemlje da normaliziraju odnose s Izraelom, prenosi Anadolu.

“Postoje sistematski napori Izraela i njegovih saveznika da lobiraju i vrše pritisak na muslimanske države da razmotre normalizaciju veza s Izraelom”, rekla je Marsudi na konferenciji na Univerzitetu Gadjah Mada u Yogyakarti.

Džakarta nema diplomatske veze s Tel Avivom, ali su izraelski mediji nedavno tvrdili da Indonezija razmišlja o uspostavljanju veza kako bi ušla u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Izrael je jedna od članica OECD-a, a Indonezija mora dobiti i odobrenje Tel Aviva ako želi da bude prihvaćena njena kandidatura za članstvo.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Sudan i Maroko potpisali su 2020. godine uz posredovanje američke administracije Abrahamov sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) takođe zagovaraju dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Postoje tvrdnje da je Rijad pristao da prizna Izrael samo ukoliko pristane na rješenje o dvije države kako bi se okončao sukob s Palestinom.

“Indonezija dosljedno zagovara univerzalne principe i vrijednosti kako bi podržala Palestinu. Dosljednost u prihvaćanju ovih principa nije nimalo laka. Izuzetno je teško zadržati ovakav stav u današnjem haotičnom svijetu ispunjenom pritiscima i obećanjima o transakcijama tu i tamo, ali indonežanska vlada je u stanju da ostane dosljedna”, rekla je Retno.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 36.400 ljudi, od kojih su velika većina žene i djeca, a povrijeđeno je više od 82.600.

Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, uz nestašicu hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.