Home » Iranski predsjednik Raisi i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera
Svijet

Iranski predsjednik Raisi i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, poginuli su u padu helikoptera u sjeverozapadnoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija i njegovu prateću delegaciju srušio se u nedjelju u šumi Dizmar, smještenoj između gradova Varzaqan i Jolfa u pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U helikopteru pored predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslovaHosseina Amiraabdollahiana bili su, glavni Imam Tabriza ajatollah Muhammed Ali Al Hashem,  guverner istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati, predsjednikov telohranitelj Mahdi Mosavi i pilot kopilot helikoptera.

Predsjednik Raisi i njegovo izaslanstvo u pratnji vraćali su se sa ceremonije inauguracije brane na rijeci Aras sa predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim.

Nakon objave pogibije Reisija i njegovog tima, vlada je održala hitnu sjednicu koju je vodio potpredsjednik Mohammad Mokhber.

Iranska vlada kaže da će raditi ‘bez smetnji’

U priopćenju, kabinet je izrazio saučešće vođi Islamske revolucije ajatollahu Seyyedu Aliju Khameneiju i iranskom narodu zbog pogibije predsjednika Raisija i njegovog tima.

Uvjeravamo iransku naciju da će se nastaviti put predsjednika Raisija i da neće biti izazvan čak ni mali poremećaj u upravljanju poslovima zemlje.

Ajatolah Khamenei u nedjelju je rekao da nacija ne bi trebala biti zabrinuta ili tjeskobna, jer “neće biti poremećaja u radu zemlje”.

U televizijskim izjavama u jutarnjim satima u ponedjeljak, Pir-Hossein Kolivand, čelnik iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS), rekao je da su spasilačke ekipe locirale olupinu helikoptera.

Kasnije je rekao novinskoj mreži Islamske Republike Iran (IRINN) da je operacija potrage za tijelima žrtava završena i da se tijela prebacuju u glavni grad provincije Tabriz.