Home » Izrael počinio masakr u južnoj Gazi, humanitarna kriza prijeti u Khan Younisu
Svijet

Izrael počinio masakr u južnoj Gazi, humanitarna kriza prijeti u Khan Younisu

Izraelska vojska počinila je novi masakr u Khan Younisu pogodivši školu u kojoj su se nalazile raseljene osobe i usmrtila najmanje 30 ljudi.

Izraelski tenkovi opkolili su i bolnicu Kamal Adwan, jednu od posljednjih funkcionalnih bolnica na sjeveru opkoljenog palestinskog teritorija.

Napad na Khan Younis, glavni grad južne Gaze, sugerira novu i krvavu fazu izraelskog rata. Izrael je prethodno naredio civilima u sjevernom dijelu Pojasa Gaze da pobjegnu na jug teritorija, ali sada tamo vrši napade velikih razmjera na njih.

 Kola hitne pomoći i civilni automobili jurili su u bolnicu Nasser u Khan Younisu tokom cijele noći, prevozeći ozlijeđene u jedinu funkcionalnu bolnicu u gradu koji je prije rata bio dom za više od 400.000 Palestinaca.

Svjedoci su izvijestili o agresivnim vojnim napadima, uključujući korištenje tenkovskih granata i buldožera u civilnim područjima.

Humanitarna koordinatorica UN-a za palestinska područja Lynn Hastings rekla je u ponedjeljak da se u Gazi prijeti “još pakleniji scenarij” gdje bi dostava humanitarne pomoći mogla potpuno prekinuti.

“Uvjeti potrebni za dostavu pomoći ljudima u Gazi ne postoje.”

Ministarstvo zdravstva u Gazi upozorava na prijeteći masakr u bolnici Kamal Adwan u sjevernoj Gazi, gdje su, prema izvješćima koje navodi  Al Jazeera , izraelski tenkovi i snajperisti opkolili bolnicu, gađajući svakoga ko je u pokretu. 

Oko 7.000 Palestinaca nalazi utočište u bolnici, prema ministarstvu zdravstva. U napadima izraelske vojske na područja oko bolnice ubijeno je 108 civila, a mnogi su ranjeni.

“Bojimo se masakra u bolnici Kamal Adwan, kao što se dogodilo u  bolnici  al – Shifa i indonezijskoj bolnici , rekao je  Al Jazeeri   generalni direktor Ministarstva zdravstva, Adnan al-Bursh .

Bolnica Kamal Adwan jedna je od šest medicinskih bolnica koje još uvijek rade u opkoljenom pojasu, boreći se s liječenjem stotina ozlijeđenih dnevno.