Home » Kako izraelski režim preko grupe Habonim Dror regrutuje ljevičarske Amerikance da raspiruju cionizam
Kolumne

Kako izraelski režim preko grupe Habonim Dror regrutuje ljevičarske Amerikance da raspiruju cionizam

Jedno od najdubljih buđenja zapadnjaka od pokretanja palestinske operacije otpora Al-Aqsa Oluja bilo je njihovo razumijevanje utjecaja cionističkog lobija.

Ovaj lobi, koji radi u skladu s američkim State Departmentom kada može, a neovisno i subverzivno kada ne može, nastoji utjecati na glavne arene od društvenog interesa. 

Na površinskoj razini, može se jednostavno pratiti novac i razumjeti fenomen: izraelski lobi koji ulaže milijune dolara u kupnju američkih političara, cionističke grupe mržnje pokrenute kako bi ugušile propalestinske studente na sveučilišnim kampusima, slavne osobe i umjetnici koji su letjeli u Izrael kako bi pozirali s izraelskim okupacijskim vojnicima i tako  prikazali ih u pozitivnom svjetlu.

Međutim, unutar američkog društva postoje lukavije i subverzivnije skupine, posebno osmišljene da “normaliziraju” koncept ne samo izraelskog režima, već i imperijalističko-doseljeničke ideologije cionizma.

Ove su organizacije osmišljene imajući na umu američku “ljevicu”: Koristeći ljevičarski, proradnički sloganizam, cionističke skupine ciljano ciljaju ljevičarski pokrete, studente i mlade kako bi ih indoktrinirali da se pridruže cionističkoj stvari. 

Jedna od tih grupa poznata je kao “Habonim Dror”. Vjeruje se da je Habonim Dror promovirao ideje “društvene pravde” i “mira” dok je vodio šest cionističkih studentskih kampova diljem Sjeverne Amerike.

Grupa aktivno regrutira mlade židovske studente iz cijelog SAD-a i Kanade (iako imaju manju koncentraciju na Novom Zelandu, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama) indoktrinirajući ih u svojim kampovima, uključujući čak i jednogodišnji program za njihovo slanje u okupiranu Palestinu.

Na prvi pogled na njihovu web stranicu i misiju, jasno je da se namjeravaju odvojiti od vladajućeg režima Benjamina Netanyahua u Tel Avivu.

Habonim Dror naglašava potrebu za ” radničkim cionizmom ” i čak ide toliko daleko da sugerira “okončanje okupacije”, ali na kraju podliježe istoj staroj retorici “Rješenja dviju država” koja tjera Palestince da se nose s agresivnim, genocidnim i brutalnim “susjedom.” 

“Radnički cionizam”, koji vam može uštedjeti nekoliko slogova ako ga jednostavno nazovete kako jest – cionizam – bio je mutirani poziv radničkom pokretu u Sjevernoj Americi.

Habonin Dror osnovan je 1930-ih kao dodatna frakcija glavnog toka cionističkog pokreta, a do sada je imao pozadinu u prikupljanju židovske mladeži koja je isprva bila otporna na ideju cionizma.

Desetljećima je izraelska okupacija imala potpunu kontrolu nad svojim imidžom, pa su njezine inicijative bile manje agresivne. 

Sada, Habonim Dror predstavlja val cionizma koji ima za cilj uhvatiti ono što bi bili protivni židovski glasovi i reprogramirati ih da budu alati za kolonijalizam i imperijalizam.

Njegova je misija osmišljena da “udovolji trenutku” ponovnog pokreta ljevičarskog pokreta u Sjedinjenim Državama, osobito nakon pokreta Occupy Wall Street 2011., predsjedničke utrke Bernieja Sandersa 2016. i ustanka Georgea Flouda 2020. – sva tri od kojih su pokrenuli ljevičarski pokreti i oživjeli interes za socijalizam u inače duboko reakcionarnom društvu. 

Habonim Dror može koristiti velove poput “socijalizma” i “progresivizma” da bi se definirao. Međutim, njegova “načela” ne spominju ništa o antiimperijalizmu ili antikolonijalizmu.

“Socijalizam” grupe je “nacionalsocijalizam” za vlastitu fašističku okupaciju – nije ukorijenjen u internacionalizmu ili globalnoj radničkoj solidarnosti. To je iskvareni “socijalizam” koji koristi slogane i simboliku koji su estetski socijalizmu, dok vodi duboko reakcionarnu i imperijalističku političku liniju.

Habonim Dror potiče svoje članove, koji se mogu pridružiti već u srednjoj školi, da sudjeluju u lokalnim pitanjima socijalne pravde, uključujući policijsku brutalnost, imigracijsku reformu, klimatske promjene i druga popularna ljevičarska pitanja koja su privukla veliku pozornost u američkom društvu.

Nadalje obučava sudionike da budu (prema njihovoj web stranici) “lideri, kreatori promjena i aktivisti u svojim zajednicama.”

Nudeći atraktivne stipendije, mogućnosti putovanja u okupiranu Palestinu, bogatu mrežu veza koje bi mogle ponuditi obećavajuće karijere i formalne programe obuke za vodstvo, Habonim Dror čini se sličnim bratstvu ili nevinom ljetnom kampu.

Međutim, nepokolebljivo je posvećen cionističkoj stvari – koja zahtijeva postojanje “Izraela”.

To je jednostavna jednadžba. Habonim Dror cilja na ono što bi inače bilo neutralno, nezainteresirano ili na neki drugi način neprijateljski raspoloženu židovsku mladež i kodificira “lijevo krilo” cionizma u njima, zatim ih potiče da se ugrade u svoje zajednice i lokalne pokrete kao vođe i pokretači promjena.

Oni predstavljaju lice cionizma tamo gdje bi cionizam inače bio nepoželjan, i tako rebrendiraju cionizam kroz lažnu definiciju.

Ove su inicijative osmišljene kako bi se normalizirala suradnja s “tvrdokornijim” cionistima. Infiltrirajući se u inače progresivne pokrete, agenti ‘radničkog cionizma’ mogu utjecati na one oko sebe da prihvate cionizam i izraelsku okupaciju. 

Cionisti znaju da principijelni ljevičarski pokreti izravno odbacuju njihovu rasističku ideologiju. Kako bi se prilagodile, skupine poput Habonima Drora stvorene su da mutiraju cionizam kako bi se dopale ljevičarskom valu koji nema jaka načela antiimperijalizma i antikolonijalizma. 

Palestinsko pitanje je namjerno postavljeno kao komplicirano i “osjetljivo” u američkom društvu. Cionisti “lijevog krila” tada mogu biti raspoređeni da upravljaju razgovorom u progresivnim krugovima, odbacujući svaku ideju istinskog oslobođenja za Palestince.

Sve dok se sam cionizam ne smatra glavnim problemom, izraelska se okupacija prikazuje u pozitivnom svjetlu. 

Najbolji primjer tipa influencera kojeg Habonim Dror nastoji stvoriti je agresivni cionistički i islamofobični glumac Sacha Baron Cohen.

Cohen se grupi pridružio u svojim kasnim tinejdžerskim godinama 1980-ih, pohađao je ljetne kampove i konačno se preselio na okupirana palestinska područja na godinu dana, radeći zajedno s drugom cionističkom omladinom.

Kasnije će igrati uloge duboko rasističkih karikatura koje su potpirivale vatru islamofobije na vrhuncu histerije nakon 11.septembra u Sjedinjenim Državama. 

Cohen sada provodi svoje vrijeme kao kritičar američkog desničarskog lobija dok istovremeno širi cionističku propagandu i nastavlja svoj rasizam protiv muslimana. Istupio je u žestoku obranu izraelskog odgovora na palestinsku operaciju otpora Al Aqsa Flood.

Jasno je da čak ni “radnički cionizam” ne osuđuje okupaciju, unatoč inzistiranju na tome. 

Neki aktivisti Habonim Dror uspostavili su mreže s utjecajnim političarima kao što je nepokolebljivi cionistički senator John Fetterman iz Pennsylvanije.

Samo postojanje aktivista Habonin Dror prijeti normalizaciji “izraelskog” postojanja unutar progresivnih pokreta u SAD-u, koji u kritičnom pokretu kao što  sada osuđuju režim u Tel Avivu. 

Grupa se nadalje ponosi suradnjom grupa koje nisu cionističke po prirodi, navodeći različite statistike o sudjelovanju grupa u vanjskim pokretima i držanim vodećim pozicijama, a sve dok pokazuju svoju lojalnost izraelskoj okupaciji, unatoč njihovom navodnom osuđivanju “okupacije”.

Ovo je ključni cilj za Habonin Dror: cionisti shvaćaju da će izolacija samo donijeti njihovu katastrofu. Stoga se skupine poput Habonima Drora moraju razgranati kako bi normalizirale izraelski režim.

To je njihov glavni faktor uspjeha. 

Ako lokalni pokreti nisu oprezni, mogli bi surađivati ​​s cionističkim infiltratorima koji bi mogli potkopati palestinsku solidarnost kada je to najvažnije.

Zamislite ovaj scenarij: skupina klimatskih aktivista zabrinuta je zbog izraelskog genocida nad Palestincima, budući da je samo američko oružje koje je korišteno problem klime. Krenuvši da osude genocid, lokalni organizatori su tada blokirani od strane vodstva koje čine “aktivisti” Habonim Dror.

Ključni glas unutar američkog političkog carstva tada biva ušutkan zbog pomno osmišljene cionističke infiltracije unutar inače ljevičarske skupine. 

Habonim Dror nije jedina cionistička skupina mladih koja želi izgraditi generaciju cionističkih utjecajnih osoba i “aktivista”. Postoji mnogo različitih cionističkih skupina mladih – neke su više “ljevičarske” prirode, a druge koje su “tvrdolinijske”.

Mora se obratiti pažnja kako bi se razumjelo kako cionisti mogu potkopati pokrete, organizacije i ideje – posebno stavljanjem u oružje “progresivizma” kada progresivni pokret počinje poprimati oblik i djelovati.

Neka bude jasno: nema ničeg “progresivnog” ili “ljevičarskog” u izraelskoj okupaciji ili cionizmu. U svojoj srži, to će uvijek biti rasistička, kolonijalna ideologija koja prijeti ratom, ekspanzionizmom i izrabljivanjem.

Nikakva rebranda nikada ne može oduzeti ove temeljne značajke cionizma. 

PRESS TV