Home » Mostar: Skup podrške palestinskom narodu uprkos zabrani
BiH

Mostar: Skup podrške palestinskom narodu uprkos zabrani

Foto: Fena

MOSTAR, 28. listopada (FENA) – Iako su organizatori otkazali održavanje skupa, a Grad Mostar odbio je dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške Izraelu i Palestini, na Trgu Musala okupili su se građani Mostara s transparentima i zastavama Palestine kako bi pružili potporu palestinskom narodu.

Promet je u tom dijelu grada blokiran, a skup nadziru pripadnike MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Svoj dolazak potvrdili su i navijači Veleža “Red Army”. Na svojoj Facebook stranici napisali su da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine kako bi njihova podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustane s puta istine.

Pored prosvjednog skupa odvija se i humanitarni bazar, a sav prihod ide za pomoć Palestini.

Inače, skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, a najavljeni su iu još nekoliko bh. gradova.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao da su ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u ovom gradu.

– Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupštine koje mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere – poručio je Kordić.

Potom se oglasilo udruženje Palestinske zajednice u BiH poručivši kako će ”poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup potpore na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, odustati od zahtjeva”.

FENA