Home » Muke palestinske majke u izraelskom pritvoru
Intervju Žena

Muke palestinske majke u izraelskom pritvoru

Palestinka stoji na mjestu izraelskih napada na kuće u Khan Younisu u Pojasu Gaze, 14. decembra 2023.Retuers/Ibraheem Abu Mustafa

Napomena urednika: Ovaj članak sadrži uznemirujuće detalje.

Seksualno zlostavljanje, batine, vikanje, uskraćivanje hrane, nedostatak medicinske skrbi i psihička muka. Ovo je bio život u izraelskom pritvoru za Amenu Hussain*. Palestinsku majku troje djece otele su izraelske snage iz njenog skloništa u ratom razorenom pojasu Gaze krajem decembra. Više od 40 dana držana je u nezamislivim uvjetima.

Ona je jedna od stotina palestinskih žena, djevojaka, muškaraca i starijih osoba koje su izraelske trupe proizvoljno pritvorile tokom napada koji je trajao.

Drže se u izolaciji, a izraelski vojnici ih odvode na nepoznata mjesta i ne daju nikakve informacije o tome gdje se nalaze.

Hussain je bila jedan od rijetkih sretnicaa koja se uspjela izvući. Sljedeći izvještaj temelji se na intervjuu koji je dala za Middle East Eye, u kojem se prisjeća svog mučnog iskustva u izraelskom pritvoru. 

Noćna racija 

Hussain je živjela u gradu Gazi sa svoje dvije kćeri, od 13 i 12 godina, i sinom od šest godina. 

Četiri dana nakon početka rata, 7. oktobra, njezina sestra pridružila im se u kući nakon što je njezin dom bombardiran. 

Gotovo mjesec dana živjeli su pod zastrašujućim zvukovima nemilosrdnih obližnjih zračnih napada. 

Grad, u kojem je prije rata živjelo gotovo milijun ljudi, bio je izložen kampanji bombardiranja koje se smatra jednim od najrazornijih u novijoj povijesti, uzrokujući proporcionalno više štete od savezničkog bombardiranja Njemačke u Drugom svjetskom ratu. 

Očajnički tražeći osjećaj sigurnosti, Hussain je otišla sa svoje troje djece kako bi se sklonila u školu u Gazi. 

Ali to nije bilo dovoljno. 

“Vojska me je opsesivno zvala na mobitel i tražila da svi napuste školu”, rekla je Hussain za MEE. 

“Okupila sam svoju djecu i otišla potražiti utočište u školi u središnjem dijelu Pojasa Gaze u području Nuseirata, ali je bila tako nevjerojatna gužva da nismo mogli pronaći mjesto gdje bismo ustali, a kamoli sjeli ili spavali. Završila sam hodajući po školama tražeći sigurno mjesto za svoju djecu dok nismo pronašli školu u kojoj ćemo ostati u izbjegličkom kampu al-Bureij”, rekla je.

“Tamo sam ostala sljedećih osam dana. Devetog dana školu je bombardirala izraelska vojska, iako su znali da su u njoj sklonjene prognane žene, djeca i cijele obitelji. Hvala Bogu moja djeca i ja preživjeli smo bombardiranje. Dalje, potražila sam sklonište u drugoj školi.”

Raseljena više puta u manje od dva mjeseca, Hussain je s olakšanjem konačno pronašla odgovarajuće sklonište u središnjem pojasu Gaze. 

Ali njezina najgora noćna mora još nije počela. Manje od mjesec dana nakon dolaska u najnoviju školu, koju MEE ne imenuje kako bi zaštitio identitet gospođe Hussain, stigle su izraelske trupe. 

“Grozno su upali u 2.30 iza ponoći, naredili svima da napuste školu. Napali su sve. Vojnici su dječake izveli van i skinuli ih gole. Sve muškarce su izvukli van u boksericama. Tako smo ostali do 10. :00 ujutro. 

“Oko 15 sati vojnici su rekli ženama da uzmu djecu i odu, naredivši im da krenu prema jugu. U mikrofon su rekli da svaka žena može ponijeti samo jednu torbu i svoju djecu. Pokušala sam skupiti sve konzerve hrane koje sam mogli i uzeti najnužnije stvari za naš opstanak i otići.”

Kad su žene počele izlaziti iz škole, neke od njih su zaustavljene. Hussain je bila među njima. 

“Vojnici su tražili moju osobnu iskaznicu i odveli me zajedno s još devet žena. Nisam poznavala nijednu od njih, jer su bile iz al-Bureija, dok sam ja iz Gaze. Maskirani muškarac je pokazao na mene, a vojnik me je prozvao i zamolio me da uđem u šator, tvrdeći da je tamo liječnik koji želi kratko razgovarati.”

Kako bi utješila svoju djecu, Hussain je rekla da će im donijeti hranu i vodu iz šatora. 

Ali kad je ušla, unutra ju je čekala izraelska časnica. Nije bilo liječnika. 

“Uklonite sve”, rekao je policajac, govoreći na arapskom.

Razodjevena do gaćica, Hussain je pretražena od glave do pete.

“Kad nije ništa pronašla, rekla je da se obučem i mislila sam da me puštaju, kad sam odjednom osjetila vojnika iza mene kako mi prislanja pištolj na leđa i viče da hodam. ‘Gdje idem? ‘ Pitala sam vojnika, a on mi je odgovorio da šutim i nastavim hodati sve dok me nije stavio u veliki kombi s drugim ženama unutra”, rekla je Hussain.

“Stavio mi je lisice, udarao me oružjem i pokušao mi dati osobnu iskaznicu. Bio je mrak, nisam ništa vidjela i nisam mogla uhvatiti. Pa me opet udario oružjem i dao mi ga. “

Kombi je potom krenuo na dugu vožnju. 

Dobrodošli u Izrael 

Nakon četiri-pet sati kombi je stigao na odredište. 

Uspaničila sam se, osjećala sam da sam daleko od svoje djece, rekla je Hussain. 

Tamo je, na mjestu koje joj nije otkriveno, vidjela skupinu Izraelaca. Jedan od njih rekao je ženama:
“Dobrodošle u Izrael.”

“Šokirana i prestravljena idejom da sam unutar Izraela, počela sam  vikati: ‘Što je s mojom djecom, što će biti s njima, ne mogu ih ostaviti same, nemaju nikoga’.’ Osjećala sam da ću poludjeti. Rekli su da su moja djeca dobro, ali nisam im vjerovala.”

Jedna od žena je tada puštena, dok je preostalih devet, uključujući Hussaina, odvedeno u nešto što je izgledalo kao zatočenički objekat.

Tamo su vidjeli skupinu mladih Palestinaca, otprilike 30 ili 40 godina, kako sjede na hladnom i nose samo lagani laboratorijski ogrtač.

Ženama su ponuđene deke, ali Hussain nije mogla podnijeti gledanje muškaraca svučenih bez pomoći.  

“Rekao sam ženama da bismo trebale podijeliti deke s muškarcima. Smrzali su se na velikoj hladnoći. Nisam mogla podnijeti da ih vidim takve. Mislila sam na svoju djecu i brinula se za njih.” 

Dvije grupe su se zatim počele predstavljati jedna drugoj, nadajući se da će dobiti bilo kakve informacije o svojim obiteljima.

No nakon kratkog vremena žene su opet izvedene, s lisicama i narukvicama s brojevima na rukama.

“Stavili su nas u autobus, prisiljavajući nas da sjedimo pognutih tijela. Kad bih pomaknula glavu ili namjestila tijelo, jedna vojnikinja je vrištala i udarala me oružjem. Psovala bi me i udarala nogama”, ispričala je Hussain za MEE.

“Onda su nas prebacili u drugi autobus, gdje sam konačno dobil gutljaj vode. Samo gutljaj vode. To je bilo prvo što smo morali pojesti ili popiti u 24 sata otkako su nas odveli iz škole. Bolujem od dijabetes i imam hronični krvni tlak.To sam govorila vojnicima sve vrijeme ali oni nisu marili. 

“Ali kad sam konačno popil gutljaj vode, utažila sam žeđ i zaspala. Sljedeće što sam vidjela bio je dan.”

Goli pretresi 

Nakon dugog i iscrpljujućeg dana, skupina žena stigla je u nešto što je izgledalo kao drugi zatočenički objekt, gdje su provele sljedećih 11 dana. 

Hussain nije sa sigurnošću znala gdje se ona nalazi niti kako objekt izgleda jer je uglavnom imala povez na očima i u blizini je čula samo hebrejski koji nije razumjela. 

Po njihovom dolasku odveli su je u sobu i skinuli poveze s očiju. 

“Vidjela sam jaka svjetla i stakleni prozor za koji sumnjam da je imao nadzorne kamere”, rekla je. 

“Izraelske vojnikinje su me počele tući i vikati na mene da se skinem. Bila sam iznenađena što su me ponovno rekli da se skinem. Skinula me do gaćica. Pritom me nastavila pljuvati”, dodala je Hussain.

“U svakom trenutku mog zatočeništva, kad god su nas prebacivali s jedne lokacije na drugu, bili smo pretresani do gole kože. Policajci bi mi zabijali ruke u prsa i unutar hlača. Udarali su nas i šutirali, a ako bismo napravili bilo kakav pokret ili zvuk, vrištao na nas da šutimo.”

Kad su vojnici završili s pretragom  Amenu Hussainu toj sobi, nisu joj vratili njezinu odjeću. 

“Molila sam vojnikinju da mi vrati grudnjak. Rekla sam da ne mogu bez njega, ali je ona vikala da ga ne mogu nositi. Dobacila mi je hlače i majicu i rekla da možeš nositi samo ovo. Stalno me udarala nogama, udarala me palicom dok sam se oblačila.”

“Bilo je to čisto mučenje. Bila je vrlo osvetoljubiva i iznimno nasilna i ogorčena, kao i svi oni. Zlostavljali su me na sve načine. Bilo je šokantno vidjeti žene kako zlostavljaju druge žene, druge žene njihovih godina ili čak i starije. Kako bi li nam to mogli učiniti?”

Hussain je zatim odvedena u drugu prostoriju gdje je trebala dati informacije o tome koji novac i nakit ima kod sebe. Oko 1000 dolara koje je imala sa sobom, zajedno sa zlatnim naušnicama, tamo su joj oduzeli. Zatim su je izveli, dok su je vojnici i dalje udarali nogama i rukama. 

Zatim je čula glas koji je zvučao kao glas njezine kćeri. 

“Učinilo mi se da sam čula svoje cure kako me dozivaju, pa sam počela vikati ‘moja beba, moja beba’, samo da bih saznala da to nije moja kćer.”

Hussainovo svjedočanstvo o zlostavljanju koje je proživjela dolazi nakon što su stručnjaci UN-a  prošle sedmice izrazili zabrinutost zbog izvješća o seksualnom napadu kojem su palestinske žene i djevojke bile izložene od strane izraelskih vojnika. 

“Najmanje dvije palestinske zatočenice navodno su silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem”, rekli su stručnjaci. 

Zatočenice su također bile “podvrgnute nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uskraćivani su im ulošci za menstruaciju, hrana i lijekovi, te su ih teško premlaćivali”. 

Kavezi i ispitivanja

Na kraju, Hussain je odvedena u malu sobu zajedno s još osam žena koje su bile zatočene s njom, kao i još četiri. 

Svih 13 stavljeno je u mračnu malu prostoriju, koja je izgledala kao kavez u kojem se drže životinje, navodi Hussain. “U kavezima su bili tanki madraci s nekim dekama, ali bez jastuka. Bilo je kao da spavamo na hladnom podu. Držali su nas cijelo vrijeme vezane lisicama”, rekla je.

“Kupaonice su bile prljave i bojali smo se da se ne razbolimo samo od korištenja kupaonice. Nije bilo  vode. Hodate okolo s bocom vode koja je za piće i pranje. 

“Djevojke su se trudile pomoći i podržati jedna drugu. Htjele smo klanjati, ali nije bilo vode za, pa smo koristile zemlju.

“Za hranu su svaki dan donosili malu količinu koja je bila dovoljna jedva za jednu osobu. Jedva da smo imali hrane. Bilo je izuzetno teško izdržati bez hrane i vode, bez odjeće i deka.

“Moje tijelo je bilo bolesno i iscrpljeno. Tukli su nas i zlostavljali. Osjećala sam da ću se srušiti. Bolesno sam se brinula za svoju djecu, pitala se jesu li na sigurnom, imaju li hrane i vode, jesuli u toplom, i imaju li nekoga ko se brine za njih.” 

Skupina žena provela je u ovom objektu 11 dana, tokom kojih je Hussain dva puta odvođena na ispitivanje, što je bilo ništa manje traumatično iskustvo.

“Postavljali su mi mnogo pitanja o mojoj porodici, mužu i braći i sestrama”, prisjetila se Hussain.  

“Vojnici su mi stalno prijetili da će povrijediti moju djecu, vikali su mi da će mi djecu mučiti i ubiti ako ne kažem istinu. 

“Stalno su se raspitivali za moju braću i sestre. Jedan moj brat je pravnik, a dvojica su profesori, jedan je liječnik i jedan brijač. Oni su radni ljudi, nemaju nikakve veze s drugim. Inzistirali su da su ‘aktivista’, a na moje pitanje na što misle rekli su da znam odgovor. 

“Tokom ispitivanja vezali su me za stolicu, a pored mene je stajala jedna vojnikinja koja me je udarala nogama i gurala oružjem da propisno odgovorim. 

“Također su me pitali za moje račune na društvenim mrežama i rekla sam im da imam samo Facebook. Zaprijetili su mi da će me nastaviti gledati na njemu.”

Nakon što je 11 dana patila u ovom neotkrivenom zatočeničkom objektu, Hussain je zatim ponovno premještena, ovaj put u zatvor.

Kraj puta

Kad je stigla tamo, Hussain je bila iscrpljena, u bolovima i gladana. Danima nije uzimala lijekove za dijabetes, a zdravlje joj je bilo sve gore. Njezini sustanari su vikali za liječnikom, koji je napokon došao i ponudio im još malo hrane i lijekova. 

Tada su se napokon mogli istuširati prvi put u nekoliko sedmica. 

“To je bio najbolji trenutak u cijelom mom vremenu tamo. Osjećala sam se slobodnom na trenutak.”

Hussain je u ovom zatvoru držana 32 dana. Hrana se davala tri puta dnevno, ali svaki obrok nije bio dovoljan za jednu osobu. Riža je, kad je ponuđena, bila nekuhana.

42. dana konačno je došlo vrijeme za povratak kući. 

“Sve što imate, papire ili bilo što drugo, ne možete ponijeti sa sobom, sve ostavite ovdje”, rekao je jedan vojnik skupini žena dok su se spremale otići. 

“Vojnici su mi sve ukrali. Nisam dobila natrag svoj novac niti bilo što od svojih stvari. Samo su mi vratili moje naušnice u koverti i ukrali sav moj novac”, rekla je Hussain.  

Ali do ovog trenutka, Hussain je mislila da je najgori dio iza nje, samo da bi bila šokirana jer je put natrag bio jednako traumatičan kao i ulaz.

“Nakon tri sata vožnje odvedeni smo u drugu veliku prostoriju. tamo sam vidjela  grupu golih palestinskih žena. Vojnikinja me udarila nogom i tražila da se skinem. Odbila sam, ali ona me je nastavila šutirati i udarati. Vojnici su ulazili i izlazili iz sobe, dok smo bili gole .”

Grupa žena konačno se ponovno mogla dotjerati prije puštanja na slobodu. 

No neposredno prije nego što su ušli u autobus, došao je izraelski novinar s kamerom kako bi snimio scenu, snimivši Hussainovo lice. 

“Vojnik mi je rekao da kažem ‘sve je u redu’ u kameru i ja sam to učinila. Čim je novinar završio snimanje, ugurali su me u autobus. Ostavili su nas na prijelazu Karem Abu Salem (Karem Shalom). Obratila sam se vojniku i pitala za moje stvari i moj novac. Rekao je: ‘Bježi. Samo bježi.’

– Onda sam pobjegla, zajedno sa svim ostalim ženama.

*Ime je promijenjeno radi zaštite identiteta sugovornika