Home » New York Times prisilio spisateljicu da podnese ostavku zbog pisma podrške Palestini
Svijet

New York Times prisilio spisateljicu da podnese ostavku zbog pisma podrške Palestini

TNYT

The New York Times prisilio je nagrađivanu spisateljicu Jazmine Hughes da podnese ostavku nakon što je potpisala pismo podrške Palestini.

Časopis je ovo nazvao kršenjem “uredničke politike”. Hughes je zato u petak dala ostavku nakon što je potpisala pismo u kojem se izražava podrška Palestincima i protestuje protiv izraelske agresije na Gazu. Peticija koju je Hughes potpisala o ratu u Gazi objavila je prošle sedmice na internetu grupa pod nazivom Pisci protiv rata u Gazi.

“Izrael je država aparthejda, osmišljena da privilegira jevrejske građane na račun Palestinaca, ne obazirući se na mnoge Jevreje, kako u Izraelu tako i širom dijaspore, koji se protive sopstvenom regrutaciji u etnonacionalistički projekat”, stoji u saopštenju, koji je posebno kritizirao urednički članak New York Timesa koji je ponudio kvalifikovanu podršku izraelskim napadima.

Hughesovu ostavku je objavio Jake Silverstein, urednik The New York Times Magazine-a, u e-poruci članovima osoblja u petak navečer.

“Iako poštujem da ona ima čvrsta uvjerenja, ovo je bilo jasno kršenje politike The Timesa o javnim protestima. Ova politika, koju u potpunosti podržavam, važan je dio naše posvećenosti nezavisnosti”, rekao je Silverstein.

Novinari raznih novinskih kuća dali su ostavke ili su otpušteni u vezi s izvještavanjem i komentarima o ratu između Izraela i Gaze. Dva novinara BBC-a dala su ostavke prošlog mjeseca zbog neslaganja oko izvještavanja o ratu. Noah Abrahams je dao ostavku nakon što mreža nije uspjela nazvati Hamas terorističkom organizacijom. A Bassam Bouneni je dao ostavku na svoju ulogu dopisnika iz Sjeverne Afrike, “kako to zahtijeva moja profesionalna savjest”, rekao je na X-u.