Home » Novi britanski premijer Keir Starmer se obratio naciji i istakao posvećenost jedinstvu i javnoj službi
Svijet

Novi britanski premijer Keir Starmer se obratio naciji i istakao posvećenost jedinstvu i javnoj službi

Lider Laburističke partije Keir Starmer zvanično je preuzeo dužnost premijera Velike Britanije nakon što ga je imenovao kralj Charles III, a u prvom obraćanju naciji iz Downing Streeta je naglasio posvećenost jedinstvu, javnoj službi i novom početku, javlja Aandolu.

Starmer je odao priznanje odlazećem premijeru Rishiju Sunaku, pohvalivši ga za njegovu pionirsku ulogu prvog britanskog premijera azijskog porijekla, kao i za njegovu posvećenost i naporan rad.

Starmer se potom osvrnuo na eroziju povjerenja u britansku politiku, tvrdeći da se ono može vratiti samo djelima, a ne riječima.

“Svakako je svima jasno da je našoj zemlji potrebno veće resetovanje. Ponovno otkrivanje onoga ko smo mi”, rekao je Starmer.

On je naglasio potrebu da političari prepoznaju kada treba promijeniti kurs.

U kontekstu socioekonomskih izazova s kojima se suočavaju Britanci, Starmer je obećao da će njegova vlada neumorno raditi na povratku povjerenja javnosti.

“Predugo smo zatvarali oči dok su milioni klizili u veću nesigurnost”, rekao je Starmer.

Starmer je uvjeravao naciju da će njegova administracija biti neopterećena doktrinom i isključivo fokusirana na služenje javnom interesu.

“Bilo da ste glasali za laburiste ili ne, u stvari, pogotovo ako niste, otvoreno vam poručujem da će vam moja vlada služiti. Politika može biti snaga za dobro. To ćemo pokazati. Promijenili smo Laburističku partiju, vratio u službu i tako ćemo vladati državom na prvom mjestu, a zatim strankom”, rekao je Srarmer.