Home » Pismo izraelske majke: Moja kćerka se osjećala kao kraljica u Gazi
Svijet

Pismo izraelske majke: Moja kćerka se osjećala kao kraljica u Gazi

Ilustracija

Pohvala Daniel Aloni iznesena je u pismu koje su palestinski mediji objavili u ponedjeljak. Ona je zadržana u Gazi zajedno sa svojom šestogodišnjom kćerkom Emelijom.

Pismo je napisano na hebrejskom dok je Aloni bila u pritvoru u kojem je pohvalila ponašanje boraca brigade al-Qassam koji su pratili i čuvali nju i njenu kćer tokom dana koje su proveli na blokiranoj teritoriji.

Daniel i njena kćer bili su među prvim grupama izraelskih zarobljenika koji su pušteni u petak nakon što je pokret Hamas postigao sporazum o razmjeni zatvorenika s režimom.

Drugi oslobođeni izraelski zarobljenici također su svjedočili o dobrom tretmanu koji su imali dok su bili u zarobljeništvu Hamasa.

Nakon što je puštena iz humanitarnih razloga, 85-godišnja Izraelka rekla je da su borci Hamasa obezbjeđivali sve potrebe zarobljenika i davali im hranu koju su i sami jeli.

Aloni je od srca zahvalila borcima Al-Qassama za “izuzetnu humanost koju ste pokazali prema mojoj kćeri Emelii. Tretirali ste je kao svoju.”

Dodala je da je zbog izuzetno dobre brige koju su Hamasovi borci pružili njenoj kćeri “sebe smatrala kraljicom u Gazi i osjećala se kao da je centar svijeta”.

Tekst pisma, koje je prevedeno sa hebrejskog:

“Komandirima koji su me pratili posljednjih sedmica. Čini se da ćemo se sutra rastati, ali želim da vam se od srca zahvalim na vašoj izuzetnoj humanosti koju ste pokazali prema mojoj ćerki Emeliji. Tretirali ste je kao svoju. Dočekali ste je u svojoj sobi kad god bi ušla. Kaže da ste svi njeni prijatelji, a ne samo poznanici. Vi ste njeni pravi i dobri voljeni. Hvala vam, hvala vam, hvala vam za bezbroj sati koje ste proveli s njom kao negovatelji. Hvala vam što ste bili strpljivi s njom i obasipali je slatkišima, voćem i svime što je bilo dostupno, čak i ako nije bilo lako dostupno. Djeca ne bi trebala biti u zatočeništvu, ali zahvaljujući vama i drugim dobrodušnim pojedincima i vođama koje smo upoznali tokom našeg prisustva ovdje, moja kćerka je sebe smatrala kraljicom u Gazi i osjećala se kao da je centar svijeta. Nismo sreli nijednu osobu, bilo člana ili vođu, tokom našeg dugog boravka u Gazi koja se prema njoj nije odnosila s ljubaznošću, nježnošću i ljubavlju. Zauvijek ću biti zarobljenik zahvalnosti jer ona neće napustiti ovo mjesto sa trajnom psihičkom traumom. Pamtit ću vaše ljubazno ponašanje koje ste ovdje pokazali uprkos teškoj situaciji sa kojom ste se sami nosili i teškim gubicima koji su vas zadesili ovdje u Gazi. Voljela bih da na ovom svijetu jednog dana budemo zaista dobri prijatelji. Želim vam svima dobro zdravlje i blagostanje. Zdravlje i ljubav vama i vašim porodicama. Hvala vam puno. Daniel i Emelija.”