Home » Prekoputa američke ambasade u Sarajevu održan skup podrške za Palestinu
BiH

Prekoputa američke ambasade u Sarajevu održan skup podrške za Palestinu

(Foto: I. Š./Klix.ba)

Kod Historijskog muzeja u Sarajevu, prekoputa američke ambasade, danas je održan protestni skup za Palestinu u organizaciji neformalne grupe građana.

Cilj protesta je, kako je ranije saopćeno, skrenuti pažnju na trenutnu krizu u Palestini i izraziti zabrinutost zbog izravne vojne i finansijske podrške koju Sjedinjene Američke Države pružaju Izraelu, koja ultimativno pridonosi genocidu i etničkom čišćenju palestinskog naroda u Gazi.

Zahtjevi koje su organizatori ranije saopćili su:

 • Prekid vatre: pozivamo na definitivan prekid vatre kako bi se okončalo nasilje u regiji.
 • Procesuiranje ratnih zločina: zahtijevamo procesuiranje izraelskih političara i vojnog osoblja zbog očiglednih ratnih zločina počinjenih u Gazi. Zagovaramo da ovi pojedinci odgovaraju pred Međunarodnim Sudom Pravde u Hagu.
 • Sankcije protiv Izraela: Protest ima za cilj skrenuti pažnju na potrebu za međunarodnim sankcijama protiv Izraela, izražavajući nezadovoljstvo trenutnim stanjem stvari.
 • Humanitarna misija pomoći za Gazu: Insistiramo na stvaranju humanitarne misije pomoći posvećene obnovi Gaze. Ova misija trebala bi se fokusirati na obnovu infrastrukture, poticanje ekonomske rehabilitacije i osiguranje opće sigurnosti za palestinsko stanovništvo.
 • Prekid vojne i finansijske pomoći SAD-a Izraelu: Kao dio svojih zahtjeva, tražimo prekid vojne i finansijske pomoći od strane Sjedinjenih Američkih Država Izraelu.

   

  Protestni skup održan je, simbolično, prekoputa američke ambasade u Sarajevu, a organizatori su ranije uputili pismo američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju.

  “Obim američke pomoći postavlja ozbiljna pitanja o odgovornosti SAD-a za ovaj rat, jer Izrael ne bi bio u mogućnosti voditi ovaj rat bez značajne opskrbe oružjem koja čini otprilike 80 posto uvoza zemlje i to upravo iz SAD-a. Organizacija Human Rights Watch ističe da pružanje oružja koje u velikoj mjeri doprinosi nezakonitim napadima čini pomagače legitimnim saučesnicima u ratnim zločinima. I to jeste činjenica”, navedeno je u pismu organizatora.

  “Da bismo skrenuli pažnju na podršku koju SAD pruža Izraelu, vojnu i diplomatsku. Ono što se dešava u Gazi svima nam je jasno, preko 14.000 civila u Gazi je ubijeno od napada Izraela, riječ je o etničkom čišćenju. Nedostatak struje, vode, totalna blokada Gaze nas usmjerava na to da je riječ o stravičnim zločinima i kršenjem međunarodnih odredbi i prava”, kazao je Mahmutćehajić.

  Otvoreno pismo američkom ambasadoru u BiH

  Aktivisti su poslali i otvoreno pismo američkom ambasadoru Michaelu Murphyju s apelom koji uključuje njihove zahtjeve.

  Poštovana NJ.E. Michael J. Murphy,

  ovim putem vam se obraćamo da izrazimo jasan stav, te duboku zabrinutost i tugu u vezi stravičnih kršenja ljudskih prava i gubitaka civilnih života u trenutnoj humanitarnoj katastrofi u Gazi. Cilj dopisa je skrenuti pažnju na krajnju ozbiljnost situacije i zatražiti od Vlade Sjedinjenih Američkih Država da hitno obustavi svoju podršku Izraelu i da napokon donese jasan stav i odluku o apsolutnom prekidu vatre i zaustavljanju daljnjih zločina izraelske vojske nad stanovnicima Gaze.

  Usljed izraelskog bombardovanja jednog od najgušće naseljenih mjesta na svijetu – Gaze, ubijeno je preko 14.000 Palestinaca, uključujući više od 6.000 djece. Bombardovanje bolnica, škola i izbjegličkih kampova je očigledno kršenje Međunarodnog humanitarnog prava. Dodatno, upotreba hemijskog oružja, poput bijelog fosfora, u gusto naseljenim civilnim područjima poput Gaze, dodatno potvrđuje kršenje Međunarodnog humanitarnog prava izraelske vojske.

  Osim toga, kolektivno kažnjavanje koje provodi izraelska vlada, kao što je ukidanje osnovnih resursa poput vode, hrane i struje ne krši samo osnovna načela međunarodnog prava, već je i krajnje nehumano i etički neprihvatljivo. Mi smo vrlo svjesni značajne finansijske pomoći koju SAD pružaju Izraelu, što uključuje godišnji doprinos od 3,8 milijarde dolara u vojnoj pomoći. Nedavna izjava predsjednika Joe Bidena o dodatnih 14,3 milijarde dolara vojne pomoći dodatno ističe značajnu podršku koja se pruža Izraelu. S obzirom na ozbiljne optužbe i potencijalne implikacije takve podrške, nužno je zaustaviti nastavak pomoći Izraelu.

  Obim američke pomoći postavlja ozbiljna pitanja o odgovornosti SAD-a za ovaj rat, jer Izrael ne bi bio u mogućnosti voditi ovaj rat bez značajne opskrbe oružjem. Organizacija Human Rights Watch ističe da pružanje oružja koje u velikoj mjeri doprinosi nezakonitim napadima čini pomagače legitimnim saučesnicima u ratnim zločinima. I to jeste činjenica.

  Posljedice izraleskog bombardovanja Gaze su katastrofalne. Ubijeno je više od 14.000 Palestinaca/ki i uništena je infrastruktura – urbicid. Izjave brojnih izraelskih vladinih lidera koji jasno izražavaju genocidne namjere te dehumanizirajući prikazi palestinaca, dodatno otežavaju situaciju. Sve navedene strahote, u kombinaciji s kontinuiranom bezuslovnom vojnom i diplomatskom podrškom SAD-a, upućuje na direktno sudjelovanje u zločinima genocida.

  Kao zagovornici mira i pravde, skrećemo pažnju na činjenice i strahote genocidnih radnji i tražimo odmah i javno povlačenje nedvosmislene podrške koju pružate Izraelu. Pravo na samoodbranu ne može se posmatrati kroz nesrazmjernu upotrebu sile i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava, te tražimo hitne mjere i akcije kako bi se riješila humanitarna kriza u Gazi:

  Primirje: Hitno pozivamo na definitivno primirje radi okončanja nasilja u Gazi. Prestanak neprijateljstva ključan je za sprečavanje daljnjeg gubitka civilnih života i stvaranje povoljnog okruženja za diplomatski dijalog.

  Procesuiranje ratnih zločina: Zahtijevamo temeljitu istragu i procesuiranje izraelskih političara i vojnog osoblja zbog očiglednih ratnih zločina počinjenih u Gazi koje cijeli svijet uživo gleda putem pametnih telefona. Snažno zagovaramo da se svi pojedinci drže odgovornim i odgovaraju pred Međunarodnim krivičnim sudovima kako bi se osigurala pravda i poštivanje međunarodnog prava. Ova istraga o zločinima protiv čovječnosti mora biti prepoznata kao odgovornost ne samo izraelskog režima već i odgovornost svih pomagača širom svijeta, među kojima je su i SAD.

  Sankcije protiv Izraela: Hitno su potrebne međunarodne sankcije protiv Izraela. Izražavamo nezadovoljstvo trenutnim stanjem i vjerujemo da su sankcije ključne za poticanje odgovornosti i pravednog rješenja sukoba. Izrael treba prekinuti svoju nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija i posvetiti se smislenom političkom rješenju.

  Misija humanitarne pomoći za Gazu: Insistiramo na uspostavljanju posebne humanitarne misije za obnovu Gaze. Ova misija bi se trebala fokusirati na obnovu infrastrukture, poticanje ekonomske rehabilitacije i osiguranje opće sigurnosti za palestinsko stanovništvo. Hitna akcija je ključna kako bi se ublažila patnja civila pogođenih sukobom.

  Prestanak vojne i finansijske pomoći SAD-a Izraelu: Tražimo prekid vojne i finansijske pomoći SAD-a. Smatramo da je ponovno razmatranje ove podrške nužno u pogledu izvještaja o zločinima i kršenju ljudskih prava. Nadamo se da će Vlada SAD-a koristiti svoj utjecaj kako bi podstakla mirno rješenje sukoba.

  Zahvaljujemo na pažnji koju posvećujete ovom pitanju, i očekujemo pravovremeni i promišljeni odgovor. S poštovanjem.

  Klix.ba