Home » Prijavljeno ubistvo u izbjegličkom kampu u Gazi trećeg dana primirja
Svijet

Prijavljeno ubistvo u izbjegličkom kampu u Gazi trećeg dana primirja

Pakistan OBSERVER

Jedan palestinac je ubijen, a još jedan ozlijeđen u nedjelju nakon što su ih izraelske snage napale u izbjegličkom kampu Maghazi u središtu Gaze, priopćio je palestinski Crveni polumjesec nakon što je primirje između Izraela i boraca Hamasa ušlo treći dan.

Izrael nije odmah komentirao izvješće i nije jasno hoće li to utjecati na posljednju fazu planova za razmjenu 50 talaca koje drži Hamas  za 150 zatvorenika u izraelskim zatvorima tokom razdoblja od četiri dana. Trinaest Izraelaca i četiri tajlandska državljanina stigli su u Izrael rano u nedjelju nakon drugog oslobađanja talaca koje je držao Hamas nakon početnog odgađanja uzrokovanog sporom oko dostave pomoći u Gazu.

Iako je pitanje riješeno posredovanjem Egipta i Katara, ono je naglasilo krhkost primirja, prvog prekida u borbama otkako je Hamas napao  južni  Izrael 7. oktobra, ubivši 1200 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti  Hamas koji upravljaju Gazom, bombardirajući enklavu i podižući kopnenu ofenzivu na sjeveru. Oko 14.800 ljudi, od kojih su otprilike 40 posto djeca, ubijeno je, objavile su palestinske zdravstvene vlasti u subotu.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi oslobađati najmanje 10 talaca dnevno. Palestinski izvor rekao je da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Oružano krilo Hamasa objavilo je u nedjelju ubojstvo četvorice svojih vojnih zapovjednika u Pojasu Gaze, uključujući zapovjednika brigade Sjeverne Gaze Ahmada Al Ghandoura. Međutim, nije jasno kada su ubijeni.

Televizijske slike prikazuju oslobođene taoce na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah nakon napuštanja Gaze dok je Hamas predavao zarobljenike Međunarodnom odboru Crvenog križa kasno u subotu.

Šest od 13 oslobođenih Izraelaca bile su žene, a sedam su bili tinejdžeri ili djeca. Najmlađa je bila trogodišnja Yahel Shoham, oslobođena s majkom i bratom, iako joj je otac i dalje talac.

“Oslobođeni taoci su na putu za bolnice u Izraelu, gdje će se ponovno spojiti sa svojim obiteljima”, rekla je izraelska vojska u priopćenju.

U međuvremenu, Hamas je u subotu kasno navečer oslobodio drugu skupinu zarobljenika u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael nakon što su kamioni Ujedinjenih naroda s pomoći stigli do sjeverne Gaze.

Unatoč četverodnevnom prekidu vatre, Al Jazeera je izvijestila da izraelske snage upozoravaju stanovnike Gaze da ne idu prema sjeveru. Palestinski novinar rekao je u nedjelju da IDF snage uhićuju i pucaju na Palestince u sjevernoj Gazi.