Home » Propalestnski prosvjedi diljem Ujedinjenog Kraljestva
Svijet

Propalestnski prosvjedi diljem Ujedinjenog Kraljestva

PA MEDIJI / Mnoštvo se okupilo na Trafalgar Squareu u središtu Londona na skupu

Desetine hiljada prosvjednika pridružili su se skupovima u desecima mjesta i gradova diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pozvali na prekid izraelskih napada u Gazi.

Met policija procjenjuje da ih je samo u središtu Londona bilo 30.000.

Na video snimkama na društvenim mrežama prikazani su prosvjednici u Sheffieldu, Manchesteru i Glasgowu kako mašu palestinskim zastavama i pozivaju na “prekid vatre odmah”.

U Londonu su tri osobe uhićene, uključujući jednu zbog isticanja plakata koji bi mogao poticati mržnju, rekao je Met.

Rečeno je da je osoba zadržana prema članu 12 Zakona o terorizmu iz 2000. prema kojem je izražavanje podrške zabranjenoj organizaciji prekršaj.

Ostala dvojica zadržana su zbog prekršaja protiv javnog reda i mira i napada na policajca, dodala je policija.

Propalestinski prosvjedi održavaju se u Londonu i drugim gradovima diljem svijeta svake subote od početka rata prošlog mjeseca.

Jedan od organizatora prosvjeda, koalicija Stop the War, rekao je da će ovog vikenda biti organiziran niz lokalnih prosvjeda u četvrtima, mjestima i gradovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, umjesto masovnog skupa.

U Londonu su održani lokalni prosvjedi prije nego što su se na hiljade prosvjednika okupile na Trafalgar Squareu na skupu, predvođenom Palestinskom kampanjom solidarnosti. Više hiljada ljudi okupilo se u Manchesteru.

Ostali propalestinski skupovi također se održavaju u Belfastu, Edinburghu, Cardiffu, Liverpoolu i Leedsu, s fokusom na pozive na trenutni prekid vatre.

BBC