Home » Španija, Irska, Slovenija i Malta saglasni da priznaju državu Palestinu
Svijet

Španija, Irska, Slovenija i Malta saglasni da priznaju državu Palestinu

Lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte objavili su u petak zajedničku deklaraciju u kojoj najavljuju da će priznati državu Palestinu, javlja Anadolu.

U deklaraciji se navodi da su se čelnici ovih država složili da je “jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rješenja o dvije države, s izraelskim i palestinskim državama koje postoje rame uz rame, u miru i sigurnosti”.

U deklaraciji je istaknuto da su lideri četiri države detaljno razgovarali o spremnosti da priznaju nezavisnu Palestinu.

Dodaje se da će to učiniti kada takav korak osigura pozitivan doprinos i kada okolnosti budu adekvatne.

Španski premijer Pedro Sanchez kazao je da su se složili da priznaju Palestinu, a sada se samo raspravlja o tome kada će to biti i učinjeno.

Najmanje 32.070 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na pojas Gaze od oktobra, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi. U saopštenju Ministarstva se navodi da je 74.298 Palestinaca povrijeđeno u napadu koji se nastavio 168. dan.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85% stanovništva teritorije u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.