Home » Srebrenička majka Efendić o odluci Suda u Hagu: Prioritet je prekid vatre i da stane ubijanje civila
BiH

Srebrenička majka Efendić o odluci Suda u Hagu: Prioritet je prekid vatre i da stane ubijanje civila

Foto: AA/Arhiv

Fazila Efendić, predsjednica udruženja “Srebreničke majke”, smatra da je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu danas prventsveno trebao narediti prekid vatre u Gazi, a nakon toga se baviti drugim činjenicama, javlja Anadolu.

ICJ je, između ostalog, naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze, da mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Efendić se u Srebrenicu vratila 2002. godine. U genocidu koji je u ljeto 1995. godine počinjen na području Srebrenice, ubijeni su joj muž, sin i još 22 člana šire porodice.

“Strašna mi je ta nepravda koja se radi prema jednom narodu, to je neshvatljivo zdravom umu. Ne može se iskorijeniti jedan narod. Progone ih iz njihovih kuća i ubijaju, isto kao što su i nas istjerali iz kuća, ubijali, granatirali i raselili. I tada je, kao i sada, gledao cijeli svijet. Niko neće ništa da poduzme da se zaustavi to nasilje”, istakla je ova srebrenička majka.

Smatra da je prioritet u cijelom ovom slučaju prekid vatre i da stane ubijanje civila.

“A nakon toga neka donose rezolucije, odluke, kažnjavaju, međutim, sada je prioritet prekid vatre. Ovdje su bitne minute, a ne sati, dani. Prioritet je da se prestane sa granatiranjem i ubijanjem civila, djece”, poručila je Efendić.