Home » stotine hiljada prosvjednika u Londonu: Historija neće zaboraviti izraelske zločine
Svijet

stotine hiljada prosvjednika u Londonu: Historija neće zaboraviti izraelske zločine

Prosvjednici drže plakate i mašu palestinskim zastavama dok hodaju središtem Londona tokom "Marša za Palestinu" 28. oktobar 2023. (MEE/Mohammad Saleh)

Govornici na subotnjim demonstracijama u Londonu, kojima je prisustvovalo skoro pola miliona propalestinskih Britanaca, podvukli su da historija neće zaboraviti brutalne zločine koje je izraelski režim počinio u Pojasu Gaze.

Jeremy Corbyn, član parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: “Prije dvije sedmice marširali smo u Londonu za prekid vatre. Prošle sedmice smo marširali za prekid vatre. Danas smo marširali za prekid vatre. Ovaj masakr se mora okončati – potreban je prekid vatre, odmah.”

Claudia Naomi Webbe, članica parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva iz regije East Leicester, rekla je: “Gaza i svi njeni ljudi se uništavaju u potpunom mraku. Telekomunikacije uključujući digitalne i internetske veze su prekinute. Smrt je posvuda. Palestinci se ubijaju bez dostojanstva. Gaza pati, naše ćutanje je izdaja. Pozovite odmah na prekid vatre.”

Andrew Joseph McDonald, britanski laburistički političar i član parlamenta, osvrnuo se na historijsku presudu o genocidu izraelskog režima nad palestinskim narodom i rekao: “Mi kažemo vladama Ujedinjenog Kraljevstva, Amerike i Izraela: Dosta! Dosta bombardovanja! Dosta opsade! Dosta okupacije! Nećemo mirovati dok ne budemo imali pravdu. Dok svi ljudi, Izraelci i Palestinci, između rijeke i mora ne budu mogli živjeti u mirnoj slobodi.”

Propalestinski demonstranti održali su protestne skupove u glavnom gradu Londonu i drugim većim gradovima u Britaniji kako bi izrazili solidarnost sa potlačenim palestinskim narodom i osudili nemilosrdne zločine izraelskog režima. Britanski demonstranti pozvali su na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, isporuku humanitarne pomoći opkoljenom području i potpuno oslobađanje Palestine.

Londonski demonstranti marširali su prema Trafalgar skveru nakon što su se okupili na ulici u blizini parlamenta. Oni su također potpisali peticiju, koja je objavljena na web stranici parlamenta, u kojoj se upozorava da bi nastavak bombardiranja Gaze mogao dovesti do eskalacije tenzija u Zapadnoj Aziji i pogoršati nadolazeću humanitarnu krizu. Peticija je do subote uveče prikupila 157.538 potpisa, dok se broj potpisnika ubrzano povećava.