Home » Talijani traže od Izraela prestanak klanja djece u Gazi
Svijet

Talijani traže od Izraela prestanak klanja djece u Gazi

Palestinska djeca trče dok bježe od izraelskog bombardiranja u Rafahu u južnom Pojasu Gaze 6. novembra 2023. (Foto AFP)

Hiljade improviziranih nadgrobnih ploča izloženo je u središtu Rima u znak sjećanja na djecu Gaze koju je Izrael pobio posljednjih sedmica.

Džemil: 11 godina starosti; Salma: 16; Jawan: 2; Muhamed 13.

Ovo su imena samo četvero palestinske djece koja su zaklana u Gazi otkako je Izrael počeo bombardirati opkoljeni teritorij 7. oktobra 2023. godine.

Njihova imena, zajedno s imenima 5000 drugih preminulih palestinskih dječaka i djevojčica, postavljena su na improvizirane nadgrobne ploče i izložena na središnjem trgu u Rimu, u znak sjećanja na svu djecu ubijenu tokom brutalnog izraelskog vojnog napada na Gazu.

Inicijativu pod nazivom ‘zaustavite klanje djece u Gazi’ proveo je AOI, udruženje nevladinih organizacija koje djeluju u sektoru međunarodne solidarnosti i suradnje.

Predstavnici sindikata i drugih organizacija civilnog društva, zajedno s članovima talijanske palestinske zajednice, također su prisustvovali prosvjedu.

Palestinske vlasti izvijestile su da je više od 6500 maloljetnika ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

Ranije ovog mjeseca, glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, upozorio je da Gaza postaje groblje za djecu sa stotinama djevojčica i dječaka ubijenih ili ozlijeđenih svaki dan.

Budući da je 1,6 milijuna stanovnika Gaze raseljeno iz svojih domova, mnogi prisiljeni preseliti se na jug pojasa, postoji zabrinutost da bi veliki broj njih mogao završiti u izbjegličkim kampovima.

Neki su na prosvjedima rekli da sve veći broj ljudi u Italiji odlučuje stati uz Palestince unatoč tome što je glavno medijsko izvještavanje o sukobu potpuno pristrano u korist Izraela.

Stotine demonstracija solidarnosti s Palestinom održane su u više gradova i mjesta diljem Italije od početka rata u Gazi prije više od osam sedmica.

PRESSTV