Home » U New Yorku od prvog jula izložba o genocidu u znak sjećanja na žrtve
BiH

U New Yorku od prvog jula izložba o genocidu u znak sjećanja na žrtve

U New Yorku će od prvog do 12 jula trajati izložba o genocidu u Srebrenici koja obilježava sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Ova izložba nudi uvid u strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

Sastoji se od nekoliko multimedijalnih dijelova, a cilj ove izložbe je da na dostojanstven način prikaže djelić strahota koje su proživjele žrtve i preživjeli srebreničkog genocida.

“Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida”, saopštili su iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je ranije za Vijesti.ba potvrdio da će Memorijalni centar organizovati izložbu u Ujedinjenim nacijama u prvoj sedmici jula ove godine.

Ovaj koncept obilježavanje biće realizovan svake godine, a već je planiran i budžetom UN-a za narednu godinu.

“U budžetu za narednu godinu Generalne skupštine UN-a je izdvojeno 320 hiljada dolara za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida. To je koncept koji će svake godine u New Yorku biti implementiran”, rekao je ranije ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković.