Home » U Sarajevu obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH
BiH

U Sarajevu obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH

Foto: Denis Zuberi/AA

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima obilježena je 19. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH, javlja Anadolu.

Počast su odali predstavnici javnog i političkog života u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i jedan od komandanata Specijalne jedinice MUP-a RBiH Kemal Ademović podsjetio je da je 15. aprila 1992. godine formirana Teritorijalna odbrana.

“Na čelu te Teritorijalne odbrane bio je imenovan Hasan Efendić. To je preteča kasnijeg uspostavljanja Armije RBiH koja je bila garant opstanka jednog naroda na ovim prostorima. Danas i svih ovih godina, taj dan obilježavamo sa dužnim poštovanjem, prisjećanjem i prenošenjem na generacije koje dolaze, da se to ne smije zaboraviti, da onda kad treba, moramo biti jaki”, rekao je Ademović.

Poručio je da je to “naš garant opstojnosti”.

Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. godine, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Armija RBiH važila je za zvaničnu oružanu snagu u BiH za vrijeme agresije na RBiH.