Home » U Sarajevu održana mirna šetnja i humanitarni bazar za Gazu: Poziv na prekid vatre i etničkog čišćenja
BiH

U Sarajevu održana mirna šetnja i humanitarni bazar za Gazu: Poziv na prekid vatre i etničkog čišćenja

Foto: Nihad Ibrahimkadić /AA

U Sarajevu je u nedjelju održan novi skup podrške Palestincima u Gazi i mirna šetnja na kojoj je učestvovalo više od stotinu ljudi, uglavnom mladih, javlja Anadolu.

Mnogi učesnici skupa nosili su zastave Palestine te transparente s natpisima “Oni koji podržavaju genocid isti su kao i oni koji ga čine”, “Sa ubicama djece i nevinih se ne razgovara” i “Palestino, nisi sama, uvijek Bosna je sa vama” i druge.

Učesnici skupa, koji je održan u organizaciji udruženja IOD (International Organisation for Developmen), skandirali slogane protiv rata, okupacije i ubijanja djece u Gazi.

Organizatori su naveli da je cilj ovog događaja podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini i odavanje počasti onima koji su izgubili živote.

“Želimo da ukažemo na katastrofalnu situaciju u Palestini. Želimo da pozovemo na prekid vatre, prekid genocida, aparthejda i etničkog čišćenja. Ovo je treća mirna šetnja koju smo organizovali i svaki put se nadamo da neće biti potrebe za sljedećom. Nažalost, svake dvije do tri sedmice smo dužni da organizujemo mirnu šetnju i pokažemo da je narod BiH uz narod Palestine”, rekla je Safija Tadefi, jedna od organizatorica skupa.

Pozvala je sve koje žive u uticajnijim državama, posebno u SAD-u, da “dignu svoj glas i čine pritisak na svoje vlade kako bi se obustavio genocid u Gazi”.

Među mogobrojnim građanima koji su se odazvali mirnoj šetnji je Adela Korać koja živi u Francuskoj. Kako je kazala, slike iz Pojasa Gaze ih jako rastužuju i nastoje učiniti sve da pomognu.

“Svako ko ima u sebi ljudskosti će podržati sve ovo, i da zamisli da se to može i nama desiti. Da se nikome nikada to ne ponovi. Tu smo da podržimo, da dovimo, što više, jer možda nas upravo ta dova spasi”, rekla je Korać.

Učesnici su se okupili ispred Sebilja na Baščaršiji i formirali kolonu koja je prošla ulicama Sarajeva prema centru Aria, gdje je organizovan humanitarni bazar.

“Sarađujemo s organizacijom Human Appeal, koja trenutno na terenu ima svoje ljude u Gazi. Uspjeli smo da dostavimo nekoliko paketa hrane. Radimo na sakupljanju donacija kako bismo uspjeli vodootporne šatore da obezbijedimo i da se isti dostave u Gazu. Imamo humanitarni bazar, biće prodaja kolača i drugih sitnica i svi su dobrodošli”, rekla je Tadefi.

Student Harun Kmerić iz Begovog Hana, koji živi u Sarajevu, izjavio je da se mirnoj šetnji odazvao kako bi izrazio solidarnost s palestinskim narodom koji prolazi ono što je, kako je kazao, njegov narod prolazio 90-ih godina.

“Mi smo u protekloj agresiji na BiH imali slično što se dešava Palestini. Došli smo da izrazimo solidarnost s narodom Palestine da kažemo da ih mi, Bošnjaci, razumijemo. Preživjeli smo genocid i uz njih smo sve ovo vrijeme i uz ono za šta se oni bore”, rekao je Kamerić.

Lamija Špiodić iz Sarajeva kazala je da je palestinskom narodu porebna i moralna podrška.

“Čovječantvo je reklo da se prošlost neće ponoviti, međutim greška se ponavlja. Opet se vrši genocid koji se vršio u BiH. Mi kao ljudi, naša odlika je ljudskost, humanost, a odlika ljudskosti je da podržavamo ono što je ispravo, a ne pogrešno. Trebamo podržati ono što je ispravno ne samo materijalno, nego i moralno”, kazala je Špiodić.

U Sarajevu su ranije održana dva velika protesta podrške Palestincima u Gazi, a nekoliko puta je održan manji mirni protest ispred međunarodnih institucija.