Home » Univerzitet Columbia suspendira studente demonstrante nakon preuzimanja Hamilton Halla
Svijet

Univerzitet Columbia suspendira studente demonstrante nakon preuzimanja Hamilton Halla

Foto: Reuters

Univerzitet Columbia, epicentar propalestinskih protesta koji su zahvatili univerzitetske kampuse diljem Sjedinjenih Država, počelo je suspendirati studente demontrante nakon što su se oglušili na ultimatum da se raziđu.

Rano u utorak demonstranti su zauzeli zgradu kampusa, zabarikadirali se unutra dok je nekoliko drugih formiralo ljudski lanac izvana, prema videu objavljenom na društvenim mrežama.

“Članovi zajednice Columbia vratili su Hamilton Hall odmah nakon ponoći”, rekla je studentska skupina Columbia University Apartheid Divest (CUAD) u izjavi.

“Preuzimanje zgrade mali je rizik u usporedbi sa svakodnevnim otporom Palestinaca u Gazi”, navodi se, dodajući da je zgrada preimenovana u Hind's Hall u čast šestogodišnje djevojčice ubijene tokom rata u Gazi.

Demonstranti su rekli da planiraju ostati u dvorani sve dok univerzitet ne prihvati tri zahtjeva CUAD-a: oduzimanje, financijsku transparentnost i amnestiju.

Columbia je počela suspendirati studente nakon gotovo dvije sedmice protesta protiv izraelskog rata u Gazi koji su zahvatili visokoškolske ustanove od obale do obale, nakon što je oko 100 demonstranata prvi put uhapšeno na Columbiji 18. aprila.

Demontaža logora

U najnovijem gušenju, vlasti na prestižnom univerzitetu u New Yorku zahtijevale su da se protestni kamp ukloni do 14:00 (18:00 GMT) ili će se studenti suočiti s disciplinskim mjerama.

“Ove odvratne taktike zastrašivanja ne znače ništa u usporedbi sa smrću više od 34.000 Palestinaca”, stoji u izjavi koju je pročitao jedan student na press konferenciji nakon isteka roka, govoreći o broju mrtvih u Gazi.

“Nećemo se preseliti dok Columbia ne ispuni naše zahtjeve ili… ne bude premještena silom”, rekao je student, koji nije želio otkriti svoje ime.

Nekoliko sati kasnije, potpredsjednik za komunikacije Columbie Ben Chang rekao je da je univerzitet “započeo obustavu studenata kao dio ove sljedeće faze naših napora da osiguramo sigurnost u našem kampusu”.

Rekao je da su studenti upozoreni da će biti “suspenzirani, da neće moći završiti semestar ili diplomirati, te da će im biti zabranjen pristup svim akademskim, stambenim i rekreacijskim prostorima”.

U međuvremenu, na Univerzitetu Teksas u Austinu, policija se u ponedjeljak sukobila s demonstrantima, uključujući upotrebu paprenog spreja, i uhitila ih je dok su demontirali kamp, ​​dodajući više od 350 ljudi koji su pritvoreni diljem zemlje tokom vikenda.

“Nikakva kampiranja neće biti dopuštena”, rekao je guverner Texasa Greg Abbott na društvenim mrežama. Umjesto toga, provode se hapšenja.

Paul Quinzi, iz Ceha advokata Austina koji pomaže uhapšenima, rekao je za novinsku agenciju AFP da procjenjuju “najmanje 80 hapšenja, a ona još traju”.

Policija je gurala i odgurivala demonstrante na Univerzitetu Virginia Commonwealth (VCU) u Richmondu, pokazala je snimka lokalne televizije. Studenti su rekli da je policija upotrijebila suzavac i biber sprej kako bi ih riješila.

VCU je rekao u izjavi na platformi društvenih medija X da je opetovano nudio prilike demonstrantima, “od kojih mnogi nisu bili studenti… da odu. Oni koji nisu bili su podvrgnuti hapšenju i ometanju posjeda”.