Home » Uzbuna zbog izraelskog pritvaranja 70 medicinara u bolnici Kamal Adwan
Svijet

Uzbuna zbog izraelskog pritvaranja 70 medicinara u bolnici Kamal Adwan

THE NEW ARAB

Medicinska pomoć za Palestince izrazila je veliku zabrinutost zbog otmice 70 medicinara u bolnici Kamal Adwan, koja je svjedočila nasilnom izraelskom napadu

Nevladina organizacija Medicinska pomoć za Palestince (MAP) osudila je izraelski napad na bolnicu Kamal Adwan u utorak, kada su snage odvele 70 medicinskog osoblja na nepoznato mjesto. Bolnica je, prema riječima njezinog osoblja, bila opkoljena nekoliko dana prije upada.

“MAP je ozbiljno zabrinut za njihove živote, kao i za pacijente i raseljene osobe koji su  zarobljeni unutra bez struje, vode ili hrane,” naglasila je nevladina organizacija u službenom priopćenju.

65 pacijenata – uključujući 12 djece na intenzivnoj njezi i šest beba u inkubatorima – navodno je ostalo u bolnici, kao i 45 medicinskog osoblja. Od utorka, 3000 prognanika također je bolnica bilo utočište.

MAP je priopćio kako poziva na njihovu zaštitu, nazivajući napade na zdravstvenu skrb “potencijalnim ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava za koje mora postojati odgovornost”.

U međuvremenu, izraelsko granatiranje pojasa Gaze nastavilo se 68. uzastopni dan u srijedu, gdje je broj žrtava sada porastao na 18.608, prema ministarstvu zdravstva.

Raseljeni iz Gaze također se muče zbog loših vremenskih uvjeta, koji su pogoršali uvjete u improviziranim kampovima i šatorima na nekoliko lokacija diljem Pojasa, usred jake kiše i pljuska. 

Kiša, vlaga i blato mogli bi potencijalno povećati rizik od širenja bolesti među onima koji su raseljeni i traže sklonište,  Ministarstvo u Gazi priopćilo je da je ostalo bez cjepiva za djecu.